EU chce zrušit centové mince

Podle nových plánů by měly zmizet nejmenší mince v hodnotě jednoho a dvou centů. Má jít o zlepšení života občanů EU.

Tagesschau informuje o plánovaném snížení počtu menších mincí, jsou prý moc drahé, těžké a vůbec zatěžují. Mince v hodnotě jednoho a dvou centů by měly zmizet.

Ursula von der Leyenová, nová předsedkyně Evropské komise, si prý položila otázku, jak zjednodušit obyvatelům EU život. Jedna z iniciativ zahrnuje de-byrokratizaci.

Její součástí, uvádí Tagesschau, je také zájem Komise stáhnout z oběhu mince v hodnotě jednoho a dvou centů. Nevýhody malých mincí se týkají výrobních nákladů i nákladů dopravu, které jsou vzhledem ke geografické poloze značné.

Von der Leyenová se přitom odvolává na starou zprávu, která upozorňuje, že řada zemí eurozóny, např. Nizozemsko a Belgie, zaokrouhluje ceny na pět centů.

Stažení měděných mincí je zatím jen součástí pracovního návrhu Komise. O plánu totiž prý neví ani řada zemí eurozóny a bez jejich souhlasu k němu nedojde. Někteří politici se už obávají, že stažení nejmenších mincí by mohlo být prvním krokem k odchodu od hotovosti, a proto bijí na poplach.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.