V Moskvě se o ústavě bude hlasovat elektronicky

Zatímco většina země není na elektronické hlasování vybavena, v Moskvě proběhne hlasování i distančně, má přitáhnout vyšší účast voličů.

Všelidové hlasování o změně ústavy se v Moskvě může konat elektronicky, informoval ruská média člověk blízký administrativě ruského prezidenta. Poslanci již odsouhlasili pravidla pro provedení elektronického hlasování v Moskvě, takže vedle možnosti hlasovat ve volebních místnostech budou mít moskevští voliči i tuto možnost.

Ruská Duma ve čtvrtek 27. února přijala novelu zákona, podle kterého se hlasování bude konat: elektronicky bude možné hlasovat zřejmě prostřednictvím portálu Gosuslugy /Služby státu a dalších multifunkčních center.

Návrh na zavedení elektronického hlasování nebyl iniciativou ruské Centrální volební komise, řekla médiím její předsedkyně Ella Pamfilovová, neboť v celoruském rozsahu by taková forma hlasování nemohla být realizována technicky. V Moskvě však už proběhl pilotní projekt, který elektronické hlasování umožnil a otestoval. Podle zdroje z moskevského magistrátu by se mělo elektronické hlasování konat v celé oblasti Moskvy.

Politolog Alexej Makarkin se domnívá, že zavedení této formy hlasování je spojeno se snahou zajistit dostatečnou účast voličů. Všeruské hlasování se má konat 22. dubna 2020. Hlasování má potvrdit změny ruské ústavy, které 15. ledna navrhnul prezident Vladimir Putin.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.