Finská „vláda žen“ je výjimečně populární

Na velkou popularitu vlády Sanny Marinové zatím ukázaly dva výzkumy veřejného mínění. 

Výzkum veřejného mínění pro finské noviny Helsingin Sanomat naznačuje, že vláda premiérky Sany Marinové se těší obecně větší podpoře veřejnosti, než tomu bylo v případě dvou předchozích vlád.

Podle výzkumu celkem 41 % dotázaných zhodnotilo práci vlády jako úspěšnou, zatímco 25 % k ní zaujalo neutrální postoj.

Politolog Markku Jokisipilä označil podporu současné vlády za „výjimečně“ vysokou. Výzkum pro finský deník provedla firma Kantar TNS, jejíž ředitel zdůraznil, že podpora současné vlády je dvojnásobná ve srovnání s vládou předcházejícího premiéra Antti Rinneho (červen – prosinec 2019), kterou v prosinci 2019 hodnotilo pozitivně asi 19 % dotázaných. Platí nicméně, že výsledky v případě popularity vlády Marinové a Rinneho nejsou přímo srovnatelné.

Jiný výzkum veřejného mínění od agentury Lännen Media dokonce ukázal, že práci vlády Marinové pozitivně hodnotí 64 % respondentů. Skutečnost, že se výsledek tak významně liší od zjištění Kantar TNS, je dána odlišnou škálou hodnocení, tento výzkum nenabízel v odpovědích možnost neutrálního postoje.

Článek připomíná, že vláda bývalého středopravého premiéra Juhy Sipilä (2015-2019) byla ve Finsku velmi nepopulární. Politolog Jokisipilä dodává, že bývalý premiér a úspěšný podnikatel Sipilä nastupoval do úřadu jako „spasitel“ zvenčí, ale byl silně kritizován až do konce svého politického angažmá.

Ilustrační foto: Autor – Flickr/Hallitus

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.