Žirinovskij navrhl předčasné volby, Těreškovová anulování termínů Putina

Úterní jednání Státní Dumy o úpravách ústavy přineslo „překvapení“, které změnilo podobu úprav ruské ústavy.

Předseda Liberálnědemokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij v úterý dopoledne navrhnul uspořádání předčasných parlamentních voleb po přijetí ústavní reformy s tím, že jeho frakce ústavní reformu podpoří.

Žirinovskij argumentoval, že po přijetí ústavních změn by měl být zvolen i nový parlament, který bude fungovat podle obměněné ústavy s novými pravomocemi.

Myšlenku předčasných voleb podpořil poslanec Dumy za Jednotné Rusko Alexandr Karelin. Předseda Dumy Vjačeslav Volodin sdělil, že návrh bude parlament projednávat v souvislosti s novelizacemi ruské ústavy.

Na úterním jednání Dumy byl projednáván novelizovaný balíček úprav ruské ústavy. Během jednání bylo navrženo celkem 387 změn, z nich 200 bylo zařazeno do nového textu návrhu. Změny ústavy podpořily před jednáním všechny parlamentní frakce kromě Komunistické strany Ruské federace.

O možnosti vypsání předčasných voleb informovala agentura Bloomberg již v lednu. Předseda Dumy Volodin tehdy zprávu označil za „fake“.

Minulý týden se lídři parlamentních frakcí a předseda Dumy Volodin setkali na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem. Putin pak jednal s každým šéfem frakce v soukromí. O předčasných volbách se na jednání nehovořilo.

Při jednání parlamentu byl návrh Žirinovského a Karelina odmítnut, přičemž také samotným Vladimirem Putinem. Prezident do Dumy přijel, aby s ní konzultoval jiný návrh. Poslankyně za Jednotné Rusko, Valentina Tereškovová navrhla anulování termínů současného prezidenta po zavedení (respektive zavedením) novelizované ústavy. Putin návrh podpořil s výhradami. Návrh musí být ještě projednán Ústavním soudem, zda je v souladu s ruskou ústavou.  Státní Duma ve druhém čtení nové úpravy ústavy, včetně tohoto bodu, přijala. Návrh tak čeká ještě třetí čtení v Dumě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.