Moskva chce monitorovat karanténu pomocí sledovací technologie

Vedení města plánuje rozvinout systém sledování Moskvanů, který umožní „prakticky zcela kontrolovat pohyb občanů“.

Moskevské úřady chtějí sledovat dodržování karantény ve městě prostřednictvím systému rozpoznávání obličeje na základě technologie NtechLab, napsal článek ruského deníku Kommersant. Město už má technologii zakoupenou, ale zatím není zcela připravená. V první etapě se počítá s tím, že bude systém pracovat s fotografiemi těch, kteří porušili karanténu. Počítá se rovněž s tím, že kamery budou také sledovat podezřelou aktivitu v domech a na dvorech domů. Informace z kamer by se v souladu s plánem měly využívat společně s daty od poskytovatelů mobilních služeb.

K tomu, aby systém fungoval plně, bude potřeba několik týdnů. Podobné technologie podle informací novin Kommersant fungují dnes už v Číně, na Tchaj-wanu a také v Evropě.

Systém sledování lidí v karanténě bude propojen se systémem celkem 175 tisíc městských kamer v ruském hlavním městě.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin informoval o tom, že městská samospráva plánuje zavést kroky k posílení kontroly kvůli koronaviru dne 30. března.  Od 30. března je možné v Moskvě opustit byt jenom v případě nákupu nebo návštěvy lékárny, procházky se psem a vyhození odpadků. Plánuje se, že v nejbližší době bude možné vyjít na ulici jenom v případě, že dotyčný bude mít v ruce povolení.

Sobjanin řekl: „Doufám, že do konce týdne budeme mít informační systém, který nám umožní prakticky zcela kontrolovat pohyb občanů.“

Systém může podle informací Kommersantu fungovat několika způsoby. V tom prvním do něj budou nahrány fotografie těch, kteří už porušili karanténu. Mohou do něj umístit fotky lidí, kteří mají lehkou formu nemoci a mají zůstávat doma. Úřady nebudou zřejmě monitorovat všechny občany města. Je to sice technicky možné, ale je to iracionální z hlediska reagování na incidenty. Druhý způsob, jak může systém fungovat, je sledování konkrétních karanténních oblastí města; bude možné vybrat zvláště rizikové domy a dvory a další místa a monitorovat, kdo do nich vchází. Sledování by také mělo zabránit zneužívání venčení zvířat k tomu, aby si lidé pod jeho zástěrkou vyřizovali jiné záležitosti.

Zdroje Kommersantu jsou toho mínění, že město Moskva má sice systém zakoupen, ale v danou chvíli není plně funkční. Znamená to, že v současné době je nutné kontrolu dodržování karantény dělat „ručně“.

Svojí roli budou mít také mobilní operátoři a jejich systém geolokace na základě systému GPS nebo GLONASS. Tento způsob monitorování není však sám o sobě dostatečný, protože v podmínkách městské zástavby neumožňuje dostatečnou přesnost. Záznamy kamer tak zajistí přesnější charakter monitorování spolu s mobilní geolokací.

V Číně nebo na Tchaj-wanu už existuje podobný systém monitorování, který je ale navíc doplněn ještě informacemi o teplotě sledovaného. Moskva bude využívat technologie, která se dnes používá v Evropě, jež spoléhá hlavně na informace o pohybu od operátorů mobilní sítě.

Medicínské informace a informace o zeměpisné poloze uživatelů telefonů ale v Rusku chrání federální zákony a ústava. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin ve svém vystoupení 30. března přiznal, že k tomu, aby byla zavedena kontrola pohybu Moskvanů, bude potřeba změnit federální zákon.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.