Ruská vláda koupila největší banku v zemi

Federální vláda koupila od ruské centrální banky Sberbanku za 2,14 miliard rublů zaplacených z Fondu národního blahobytu.

Ruská vláda koupila od centrální banky největší ruskou banku Sberbank. Za banku vláda zaplatila 2,14 miliard rublů, což je méně, než se očekávalo. Původní cena se odhadovala na 2,5 miliard rublů.

O nákupu kontrolního balíčku akcii Sberbanky informovalo ruské ministerstvo financí v pátek  10. dubna. Za celkem 50 % plus jednu akcii zaplatila vláda 2,14 miliard dolarů z Fondu národního blahobytu. Ve Fondu bylo na začátku dubna celkem 11,1 bilionu rublů z prodeje ropy a plynu. V daný moment centrální banka předala vládě 50 % akcií, jednu akcii má předat nejpozději 6. května po uzavření akcionářské dohody o řízení banky.

Informace o plánovaném prodeji banky Sberbank ruské vládě se objevila v únoru. Obchod, kterýž je označován za unikátní, umožní ruské centrální bance, aby se zbavila ztrát, které dosáhly v letech 2017-2018 435 miliard rublů a byly spojeny se sanací ruských bank a se strukturálním proficitem likvidity. Vládě nákup umožní obejít omezení rozpočtových pravidel a utratit tak část doplňujících ropných a plynových příjmů pro potřeby federálního rozpočtu. Zmizí také konflikt zájmů, který byl spojen se situací, ve které centrální banka jako regulátor zároveň vlastnila banku.

Prezident banky German Gref prohlásil, že je faktickým akcionářem Sberbanky Fond národního blahobytu a z činnosti banky bude mít nyní užitek hlavně ruský národ.

Ilustrační foto: Autor – Brateevsky, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77816500

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.