Koronavirus prý Bulhary přesvědčil o přijetí eura

Podle bulharského premiéra veřejné mínění v zemi o přijetí eura přesvědčily velkorysé balíčky pomoci pro eurozónu.

V únoru bulharský premiér Bojko Borisov váhal ohledně dalších kroků k přijetí eura. Oznámil, že Bulharsko svoje připojení k mechanismu ERM-2, který je „čekárnou“ na společnou měnu, odloží do července.

Nyní Borisov říká, že to byla chyba. V únoru (pozn. red.: psali jsme zde) byl podle vlastních slov přesvědčen o tom, že veřejné mínění nebylo na přijetí eura připraveno. Obavy veřejnosti prý opadly v souvislosti s tím, jak velkorysé jsou balíčky pomoci pro eurozónu. Podle článku je bulharská veřejnost ve vztahu k přijetí eura dlouhodobě rozdělená.

Ve středu 15. dubna bulharská banka Fibank obnovila svůj plán na zvýšení kapitalizace na 100 milionů eur, což je klíčovým krokem pro připojení k eurozóně. Bulharsko, na rozdíl od jiných případů přistoupení  k eurozóně, musí společně se vstupem do mechanismu ERM-2 také vstoupit do Bankovní unie EU. Poslední překážkou byla rekapitalizace banky Fibank.

Borisov nyní říká, že jeho země bude tlačit na přijetí eura s tím, že o tématu hovořil jednak s guvernérkou Evropské centrální banky Christinou Lagardeovou a jednak se všemi v Evropské komisi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.