Altmaier očekává v Německu těžkou recesi

Podle předpokladu německé vlády zanechá koronavir na světové i německé ekonomice značné stopy.

Německá Tagesschau uvádí informace o německé ekonomice. Německá vláda počítá s poklesem HDP o 6,3 %. Podniky i svazy požadují rychlé uvolnění opatření.

Koronavir zanechá na světové i německé ekonomice značné stopy. Vláda v Německu počítá s poklesem o 6,3 %. Peter Altmaier, německý ministr hospodářství, uvedl, že po deseti letech se Německo propadne do recese. Vláda připravila ochranný deštník ve výši jednoho bilionu euro. Podle ministra je potřeba udržet substanci německého hospodářství. Počítá se ovšem také s tím, že se již ve III. kvartálu “ekonomika opět nahodí.“

V roce 2021 vláda už počítá s růstem 5,2 %. V roce 2022 by země měla dosáhnout úrovně před krizí.

Je jasné, že nejvíce postiženými odvětvími budou pohostinství či obchod, proto nezaměstnanost stoupne až na 5,8 %. Kurzarbeit, kterou vláda používá, bude využívána v květnu v nebývalé míře. Tím se země bude bránit propouštění.

Postupně se bude uvolňovat, ale skutečně jen krok za krokem, tvrdí Altmaier. Obzvláště odvětví jako veletrhy, kultura a pohostinství budou mít zvláštní pravidla.

Hospodářství spadne do recese, která bude větší než v letech 2008/2009. Světová ekonomika poklesne v průměru o 2,8 %, v dalším roce se očekává oživení. Celosvětový špatný vývoj uškodí německým exportům. Právě exportní firmy jsou pro německé hospodářství nesmírně důležité.

V německém hospodářství rostou obavy i netrpělivost. Svazy a firmy tlačí na plán obnovy průmyslové výroby. Zástupci firem počítají s tím, že německá ekonomika zažije recesi, která nebude mít poválečné srovnání. Firmy si přejí obnovu hospodářského života od 4. května a nutí vládu, aby opatření uvolnila. Stěžují si, že jsou už zoufalí ze situace, kdy jsou zásadní rozhodnutí odkládána.

Ilustrační obrázek: Autor – Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53950919

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.