Ruský prezident varoval před „hurá-vlastenectvím“

Vladimir Putin nechce, aby se společnost dívala jen do „hrdinské minulosti“, protože příslibem úspěchu je podle něj pohled do budoucnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin v novém rozhovoru, jehož fragment zveřejnil na Instagramu novinář Pavel Zarubin, varoval před „hurá-vlastenectvím“ či „zastaralým a zakyslým“ vlastenectvím. Putin odpověděl na otázku novináře, v čem spočívá ruská národní myšlenka: „Ve vlastenectví. Myslím, že v ničem jiném spočívat nemůže.“

Prezident se přimlouval, aby se Rusko nedívalo jen „do naší hrdinské minulosti“, ale také do „ne méně hrdinské a úspěšné budoucnosti“. Jedině v tom podle ruského prezidenta spočívá příslib úspěchu.

Ruský prezident hovořil o významu vlastenectví opakovaně. Už v minulosti nazval vlastenectví jedinou možnou jednotící myšlenkou Ruska. V prosinci 2018 viděl ve vlastenectví „v tom nejlepším slova smyslu“ základ síly státu. V posledním projevu před Valdajským klubem řekl, že Rusko přežilo 90. léta jen díky „vlastenectví, statečnosti a trpělivosti“.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.