3D tisk jako zdroj optimismu

Propojení 3D tisku s roboty by mohlo zcela změnit výrobu. Lokalizovaná produkce by snížila dopravní náklady a přispěla ke snížení skleníkových emisí.

Komentátor Wolfgang Münchau se domnívá, že karanténa přispěla k technologickému rozvoji. Jedním z příkladů je právě 3D tisk.

Na začátku svého článku Münchau cituje Roy Amara, amerického vědce, který řekl, že lidé mají tendenci přeceňovat působení technologií v krátkodobém horizontu, a v dlouhodobém je naopak podceňují.

3D tisk se zdá být tímto případem. Münchau se domnívá, že 3D tisk skrývá netušené možnosti decentralizace. Mohl by přispět k řešení problémů s komplexními výrobními řetězci – prostě by je odstranil.

3D tisk se dnes používá při výrobě modelů a prototypů, ale zatím se nedostal do fáze masového užití. Řada technologií měla slibné začátky, ale pak prostě zmizela. Těm úspěšným často pomohla nějaká externí událost, např. klimatická změna pomohla elektroautům, a koronavirus se může stát takovým impulzem pro 3D tisk.

Na první pohled se ve velkém začaly používat různé videokonferenční programy, ale důležitější je dlouhodobý dopad, který nyní nemusí být tak zřejmý. Manažeři nyní zkoumají své výrobní řetězce a hledají lokální náhrady a odolnost. Změnil se jejich pohled na 3D tisk, nyní jej začínají chápat jako technologii vhodnou nejen pro výrobu prototypů, ale i pro konečnou výrobu.

Německá studie z roku 2015 viděla v rozšíření 3D tisku pozitivní nabídkový šok, neboť snížení vstupních bariér snižuje cenu pro zákazníky.

Bude ale trvat dlouho, než to zaznamenáme ve statistických údajích, píše Münchau. Koneckonců ani digitalizace nebyla schopna zastavit setrvalý pokles produktivity v řadě vyspělých zemí. 3D tisk není hračka, je to přesně onen nástroj, který je sám o sobě zdrojem produktivity a trend poklesu produktivity by zvrátit mohl, píše Münchau.

Propojení 3D tisku s roboty by mohlo zcela změnit výrobu. Lokalizovaná produkce by snížila dopravní náklady a přispěla ke snížení skleníkových emisí. Decentralizovaná výroba by zemím umožnila zajistit své dodávky během krize jako je pandemie, protože změnit výrobu není s 3D tiskem těžké.

Jsou tu i rizika, vždyť růst tažený exportem se stal modelem řady rozvojových zemí a decentralizace výroby by je poškodila. Automatizace některým pomůže, ale některým uškodí. I nyní by se, jako v minulosti, mohlo stát, že nová technologie přivodí nové nerovnosti. Technologicky silné ekonomiky jako USA a Čína by si jistě polepšily, ale Evropa by si asi moc slavně nevedla, myslí si Münchau. Rozhodně by nebyla v popředí využití nové technologie.

Hodně ale záleží na politice. Nyní jsme v temných časech dopadu karantény, ale můžeme nakonec zjistit, že právě koronavirus vyvolal významný technologický posun, takže pokud hledáte zdroje optimismu, nemusíte se dívat jen na balíčky stimulačních opatření či na kroky FEDu. Skutečným zdrojem optimismu je pozitivní technologický šok.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.