Ruští žoldáci obsadili ropné pole v Libyi

V reakci na tento krok požaduje představitel Libye při OSN od USA a EU zavedení sankcí.

Stálý reprezentant Libye při OSN volá po sankcích USA a Evropské unie kvůli aktivitám ruských žoldáků a jiných aktérů, kteří se zapojují do současného konfliktu v této severoafrické zemi.

Ruští žoldáci a vojáci z dalších zemí v pátek obsadili oblast ropného pole Šarara, tvrdí libyjská společnost National Oil Corporation. „Jelikož Rada bezpečnosti OSN nedokázala zavést sankce proti jednotlivcům/žoldákům jako jsou Haftar/Wagner a další, kteří narušují všechny rezoluce, USA a EU by měly jednat a zmrazit aktiva jakékoliv teroristické organizace a hnát k zodpovědnosti ty, kteří je financují,“ tweetoval Taher al-Sonni, stálý reprezentant Libye při OSN.

Podle pátečních informací ruští a další zahraniční žoldáci vstoupili na ropné pole Šarara spolu s konvojem vozidel a setkali se s představiteli jednotek, které mají ropné pole bránit. Šarara produkuje kolem 300 tisíc barelů ropy za den, což je asi jedna třetina libyjské těžby. Těžba zde byla obnovena 9. června.

Americké velvyslanectví v pátek odsoudilo okupaci ropného pole ruskými a dalšími žoldáky a krok označila za „bezprecedentní kampaň se zahraniční podporou k podkopání energetického sektoru Libye.“ Kreml odmítá, že by v Libyi ruští žoldáci byli.

Díky vojenské podpoře Turecka se současné tripolské vládě podařilo zastavit ofenzívu maršála Chalífy Haftara na hlavní město. Haftar má podporu Ruska, Egypta a Spojených arabských emirátů. Kontrolu nad východní Libyi si Haftar udržuje i nadále.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.