Macron nazval tureckou intervenci v Libyi kriminální

Francie a Turecko jsou na ostří nože kvůli Libyi. Macronova kritika se nevyhnula ani Putinovi.

Francouzský prezident Emmanuel Macron obvinil Turecko z dovozu velkých skupin bojovníků do Libye a označil přitom tureckou intervenci v této severoafrické zemi za „kriminální“, informovala televize Al Jazeera.

Macron kritizoval i ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho ambivalentní postoj k ruským žoldákům, kteří v Libyi operují.

Turecko v poslední době intervenci v Libyi posílilo – tripolské vládě, která 14 měsíců čelila ofenzívě maršála Chalífy Haftara ovládajícího východ země, poskytlo leteckou podporu, zbraně a spojenecké bojovníky ze Sýrie.

Macron řekl o úloze Turecka v Libyi následující: „Myslím, že je to historická a trestní odpovědnost země, která prohlašuje, že je členem NATO.“ Macron neposkytl žádné konkrétní důkazy, ale řekl, že Turecko ze Sýrie dováží do Libye bojovníky „masívně“.

V uplynulém týdnu Turecko zase ostře kritizovalo Francii, že se v Libyi snaží o obnovení „staré koloniální nadvlády“. Turecké ministerstvo zahraničí ústy svého mluvčího také zdůraznilo, že Francie nese významný díl odpovědnosti za to, že se Libye nyní nachází v chaosu. „Lidé v Libyi nikdy nezapomenou na škody, které Francie této zemi způsobila,“ řekl mluvčí tureckého zamini Hami Aksoy.

Macron přitom odmítl, že by Francie podporovala maršála Haftara, neboť Paříž preferuje politické řešení situace v Libyi. Vztahy mezi Francií a Tureckem, členy NATO, se v poslední době značně zhoršily. Hlavními důvody jsou Libye, severní Sýrie a těžba ve východním Středomoří, kde všude se Turecko angažuje vojensky nebo ekonomicky. Ve Středozemním moři došlo 10. června k incidentu mezi tureckou válečnou lodí a francouzskou fregatou, Francie incident považuje za nepřátelské jednání, Turecko to odmítá.

Francie je také obviňována z politické podpory Haftara, kterému v minulosti měla poskytnout i vojenskou asistenci. Paříž to odmítá, ale ke kritice Spojených arabských emirátů za jejich vojenskou podporu Haftara se nepřipojila. Pro Libyi přitom platí embargo OSN na dodávky zbraní.

Francouzští představitelé v poslední době opakují, že turecká intervence v Libyi umožnila Rusku posílit svoje pozice v konfliktu. Tisíce ruských žoldáků spolu s bojovníky ze Súdánu a Čadu mají údajně být na pochodu k strategickému městu Sirte, které se tripolská vláda nyní snaží dostat pod svou kontrolu. Kontrola nad tímto městem znamená kontrolu nad důležitými přístavy pro export libyjské ropy.

Macron hovořil s Putinem telefonicky minulý pátek. Oba lídři se shodli na společném cíli, kterým je příměří. Macron v pondělí řekl, že Putin mu sdělil, že soukromí žoldáci v Libyi nereprezentují Rusko. Podle Macrona ale Putin hraje na notu ambivalence ve vztahu k jednotkám Wagner.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.