Skotsko se přiklání k nezávislosti

Premiér Johnson riskuje, že se do dějin nezapíše jako politik, který vyvedl Velkou Británii z EU, ale jako politik, který zničil tři staletí existující unii Velké Británie.

Úvodník britských novin Financial Times (27/07/20: 18) míní, že Skotsko se přiklání k nezávislosti. Současná debata o Skotsku obsahuje ironii – je zrcadlem diskuse o odchodu Británie z EU v době referenda v roce 2016. Také nyní se skloňuje, že pro Skoty je výhodné zůstat se svým největším obchodním partnerem v unii (Velká Británie je unií Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska). Skotové, kteří jsou pro nezávislost, naopak apelují na identitu a hrdost – v parafrázi „si berou kontrolu zpět“. Podle FT byla návštěva Borise Johnsona ve Skotsku v uplynulém týdnu „mimo“ a pro změnu ve veřejném mínění udělala minimum. Poprvé je mínění ve Skotsku více na straně nezávislosti.

Není to nečekané, ale budí to obavy, píší britské noviny. Skotsko podpořilo přání zůstat v Evropské unii poměrem 62 % pro a 38 % proti. K podpoře nezávislosti přispěla ve Skotsku také pandemie, a nikoliv proto, že by se pandemická politika ve Skotsku příliš lišila od anglické, premiérka Nicola Sturgeonová však dokázala v této krizi jasně komunikovat – a její podpora na rozdíl od Johnsona vyletěla nahoru.

Další ironií je podle novin i to, že labouristé, ne vládnoucí konzervativci, by mohli představovat alternativu ke Skotské národní straně, která v poslední době těží z chyb obou tradičních britských stran. Ovšem parlamentní volby v květnu 2021 nejspíš skončí vítězstvím těch, kdo podporují nezávislost Skotska. Pro Johnsona pak bude těžké odmítnout Skotsku požadavek druhého referenda.

Johnsonova vláda potřebuje novou strategii. Pro začátek by měla respektovat hranice devoluce Skotska (přesun pravomocí z londýnského centra do Edinburghu). Johnson už iritoval Skoty, když předpokládal, že dělá pandemickou politiku pro celou Británii. Vláda by měla začít chápat, že mnoho Skotů chce zůstat v britské unii, ale chce mít silnější hlas při rozhodování doma i ve Westminsteru.

Vláda si, zdá se, Skotska nevšímá. Ministři by sem měli jezdit pravidelně, v rámci rutiny, ne pořádat ojedinělé návštěvy připomínající panickou kampaň. Zároveň musí vláda přijít s pozitivnější a emotivnější argumentací pro zachování britské unie. „Projekt strach“ nebude fungovat. K diskuzi je také oblast nejistoty spojené s potenciální nezávislostí Skotska – například jeho rychlý vstup do Evropské unie po vyhlášení nezávislosti není zdaleka jistý. A důsledkem vstupu do EU by byl vznik „tvrdé“ hranice s největším obchodním sousedem, kterým je Anglie.

Konečně úvodník píše, že by Johnson měl brát ohled na proevropské Skoty a dosáhnout do konce roku dohody o vztazích s Evropskou unií. V Konzervativní straně je mnoho těch, kteří ho popichují k tvrdému postoji vůči EU. Premiér by si měl uvědomit, že riskuje, že se do dějin nezapíše jako politik, který vyvedl Velkou Británii z EU, ale jako politik, který zničil tři staletí existující unii.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.