Pompeo začal blízkovýchodní turné

První zastávkou amerického ministra zahraničí je Izrael. Hned v závěsu se do regionu chystá i Trumpův poradce Jared Kushner.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo začal v pondělí svoje blízkovýchodní turné návštěvou Izraele. V plánu má dále návštěvu zemí Perského zálivu a také africký Súdán.

Pompeo je první vysoký reprezentant Spojených států, který přijel na návštěvu Izraele po dosažení dohody mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty (SAE) o vzájemném uznání a navázání diplomatických vztahů, která byla oznámena 13. srpna a je označována za klíčovou výhru americké diplomacie. Vedle toho je to první Pompeova návštěva od oznámení ambiciózního izraelsko-arabského mírového plánu Trumpovy administrativy. Obojí dává Pompeově návštěvě zvláštní význam, tvrdí Deutsche Welle.

Očekává se, že Pompeo navštíví částečně stejné destinace jako Trumpův poradce Jared Kushner, který se na konci tohoto týdne chystá mimo toho i do Maroka a Saúdské Arábie. V případě Pompea se má jednat nejen o Izrael ale také o SAE, Bahrajn, možná i Kuvajt a Omán. Vedle toho se očekává cesta do Súdánu. Tato africká země byla odstraněna z amerického seznamu zemí sponzorů terorismu a vztahy Súdánu a Izraele se normalizují, což by mohlo vést ke sblížení s USA. V Izraeli v pondělí Pompeo jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o tématech regionální bezpečnosti a o Íránu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.