Huawei čelí neformálnímu zákazu v Indii, na druhém největším mobilním trhu světa

Indická vláda nevydala formální zákaz, ale dala najevo, že využití technologií firmy v Indii není na pořadu dne.

Čínským firmám Huawei nebo ZTE se uzavírá významný indický trh. Indická vláda sice nevydala žádný oficiální zákaz použití technologií těchto firem v Indii, nicméně podle informací indických manažerů jim bylo dáno najevo, že užití zařízení, včetně technologie 5G, těchto firem není vítáno.

Indie je pro čínské telekomunikační firmy významným trhem.

Firma Huawei patřila mezi tři největší telekomunikační dodavatele v Indii, která představuje se svými 885 miliony uživatelů druhý největší trh pro mobilní telefony na světě.

Podle nejmenovaných představitelů indické vlády se nedá očekávat, že by vláda přistoupila k formálnímu zákazu. Nicméně vláda premiéra Nárendry Módího má obavy z přítomnosti čínských technologií v citlivé infrastruktuře.

V nedávné době se vztahy mezi oběma sousedy s jadernými zbraněmi ve své výzbroji zhoršily kvůli pohraničním potyčkám v územně sporných Himalájích, v oblasti Tibetské náhorní plošiny. Při incidentech zde zemřelo kolem 20 indických vojáků. Nové Dillí nyní volí vůči Číně strategii: přitvrdit ve skutcích, ale nikoliv slovně.

Indický neformální bojkot se přidává k rostoucímu tlaku na Huawei ze strany západních vlád, které už využití její technologie 5G zakázaly. Protičínské nálady v Indii posílili v souvislosti s pohraničním konfliktem. Vláda už v Indii zakázala platformu TikTok a dalších 58 čínských aplikací. Podle analytiků neformální zákaz technologií firmy Huawei v Indii zkomplikuje situaci pro některé zdejší operátory. Nicméně například největší indický operátor Reliance Jio technologii 5G firmy Huawei nevyužívá a vyvíjí svoji vlastní. Firma Huawei situaci v Indii odmítla komentovat.

O aktuálním dění jsme se dočetli na stránkách novin Financial Times z 25. srpna 2020 na straně 1.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.