Francie a Itálie si posvítily na místní mafii

Rozsáhlý zátah se týkal gangu s vazbami na kalábrijskou mafii. V souvislosti se zhoršením sociální situace v Itálii rostou obavy z posílení jejího vlivu.

Operace francouzské a italské policie vedla k zatčení celkem 46 lidí, kteří jsou podezřelí ze členství v ozbrojeném gangu, který se věnoval obchodu s drogami a loupežím. V rámci operace proti organizovanému zločinu (mafii) bylo zadrženo také asi 900 tisíc eur v hotovosti.

Zátah se týkal kriminální skupiny Carmelo Sgro, která má vazby na italskou mafii, klan Gallico, a jejích vazeb na francouzskou mafiánskou rodinu Magnoli. Tyto obchody se týkaly zbraní i drog a jejich pašování mezi Itálií a Francií.

Akce byla pokračováním červencového zátahu proti kalábrijské mafii Ndrangheta, v rámci, kterého bylo zatčeno asi 75 lidí na základě společné operace francouzské a švýcarské policie.

Úřady dále zabavily dalších 163 milionů eur a zahájily vyšetřování dalších 83 podezřelých. V březnu letošního roku se také italské policii podařilo díky protiepidemiologickým opatřením v zemi, které vyprázdnily ulice, zatknout jednoho z šéfů Ndranghety.

Ndrangheta je jednou z nejsilnějších mafiánských skupin v italské Kalábrii s dosahem daleko za hranicemi, v Evropě, Severní Americe i v Austrálii. Kvůli zhoršování sociální situace především na jihu Itálie vzrostly obavy z vlivu mafie, především v oblasti půjček a vydírání. Objevily se také zprávy o tom, že v souvislosti s růstem nezaměstnanosti dostali lidé na Sicílii potřebné finance, základní zásoby a potraviny právě od členů místní mafie.

Taková praxe není ničím novým. Mafie se zdánlivě snažila pomoci tam, kde chyběla státní instituce. Jednalo se dlouho o taktiku udržování kontroly a získávání tichého souhlasu veřejnosti, kterou v minulosti proslula Cosa Nostra.

Ilustrační foto: Autor – Georges Jansoone, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=719524

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.