Nápad přesunout zdroje z vědy a umění do zdravotnictví vyvolal v Mexiku protesty

Reforma by umožnila, aby ministerstvo vnitra mohlo kontrolovat celkem přes sto veřejných trustů v hodnotě asi 3 miliard dolarů. Umělci, vědci a aktivisté jsou proti.

Mexičtí umělci a aktivisté za lidská práva protestují proti plánům financování, které navrhla strana současného prezidenta země Andrese Manuela Lopeze Obradora (AMLO) Morena. Návrh považují za narušení nezávislosti umění a vědy ze strany vlády.

Poslanecký výbor už reformu schválil, což vyvolalo silnější opoziční hlasy. Reforma by umožnila, aby ministerstvo vnitra mohlo kontrolovat celkem přes sto veřejných trustů v hodnotě asi 3 miliard dolarů. Ministerstvo dostane v rámci reformy možnost přesunout financování z oblasti umění a vědy k projektům, které se týkají boje proti novému koronaviru.

Vláda tvrdí, že reforma je součástí širší rozpočtové reformy, která umožní nasměrovat další finanční zdroje do zdravotních programů v rámci odpovědi na pandemii, ale bez toho, že by se zvýšilo zadlužení země.

Vědci a umělci jsou proti plánu. Jsou přesvědčeni, že se díky tomu věda, umění, média a lidská práva dostanou na milost a nemilost politických kruhů.

Alejandro Madrazo, ředitel Centra pro ekonomický výzkum a výuku, označil návrh za „nejhorší možný scénář pro akademiky v Mexiku“.  Madrazo považuje krok vlády za projev její snahy kontrolovat toky zdrojů, včetně zdrojů pro kritiky současného prezidenta.

V Mexiku vznikla petice zástupců lidskoprávních organizací, organizací na ochranu novinářů či iniciativ za genderovou rovnost volající po ochraně současného systému, který je podle nich finančně transparentní.

Návrh zatím nebyl přijat ani v jedné komoře mexického parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.