Bez obchodní dohody mezi Británií a EU hrozí nárůst severoirského terorismu

K takovému závěru alespoň došla nová zpráva britských poslanců.

Podle nové zprávy britských poslanců by neexistence dohody o obchodních vztazích Velké Británie a EU po Brexitu mohla vést k nárůstu terorismu v Severním Irsku. Zprávu vypracoval parlamentní Výbor pro zpravodajství a bezpečnost a podle jeho hodnocení „terorismus související se Severním Irskem nezmizel“.

Podle poslanců se jakákoliv hraniční infrastruktura, která bude důsledkem budoucího vztahu Británie a EU, stane terčem a také náborovým argumentem pro disentní republikánské skupiny. Může také znovu zažehnout hrozby loajalistických skupin, které dříve dodržovaly příměří. Poslanci ocenili kroky vlády, která se snaží o prevenci terorismu, ale zdůraznili též, že MI5 a policie musí mít i nadále zdroje proti teroristické hrozbě.

V případě, že se Británii a EU nepodaří obchodní dohody dosáhnout, mohlo by dojít k zavedení celních a cestovních kontrol z Velké Británie do Severního Irska. Otázka „zda a jaká infrastruktura by vznikla v Irsku“ patří k těm nejkontroverznějším při vyjednávání o odchodu Británie z EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.