Jaká bude Amerika bez Trumpa?

Volby v USA: Odchod Trumpa z Bílého domu je nejpravděpodobnější scénář. Bude znamenat konec trumpismu? Proč povede k novinové recesi a bude Biden novým, nudným Geraldem Fordem?

Komentátor Simon Kuper se pro víkendový magazín novin Financial Times (FT Weekend Magazine, 01.11.2020, str. 6), ptá na to, co se stane, když Donald Trump prohraje prezidentské volby, bude si chvíli stěžovat a pak odejde. To je podle Kupera nejspíš i ten nejskutečnější scénář, který před USA stojí, i když si ho moc lidí nevšímá.

Co bude pak: najdou si jeho odpůrci a podporovatelé novou identitu? Bude trumpismus žít i bez Trumpa a povede Trumpův odchod k prasknutí balónu populismu po celém světě?

Po čtyři roky Trump zaměstnával celý svět, byl jako velký megafon lží, nadávek a rasismu, který ponechával svoje posluchače hloupými nebo paranoidními. Přirozenou tendencí je nahradit příliš „vzrušujícího“ lídra někým nudným: Ronald Reagana nahradil George Bush, Margaret Thatcherovou John Major a Richarda Nixona Gerald Ford, píše Kuper. Je zde nyní chuť po takovém prezidentovi, který se sám aspoň nestane biologickou zbraní namířenou proti vlastní zemi. Joe Biden vypadá jako nový Gerald Ford: slušný muž, který zdědí národní krizi, která ho porazí. Strukturálně není totiž možné dostat pokrokové zákony přes Senát a Nejvyšší soud, tvrdí dále autor komentáře.

Demokraté s odchodem Trumpa ztratí svůj motor účasti a liberální noviny ztratí svůj nejprodávanější příběh. Je zde hrozba novinové recese. New York Times si neudrží svoje předplatitele na základě informací o senátních bojích o úlomky Nové zelené dohody, píše Kuper.

Američané by se začali orientovat na soukromý život, podobně jako tomu je v románu Johna Updika z roku 1992 Memories of the Ford Administration. Trump se vyhne vězení, míní dále Kuper. Protože bohatí Američané a bývalí prezidenti ve vězení nekončí. Trump dluží 1,1 miliardy dolarů, ale předešlých šest bankrotů ho nezastavilo. Mohl by rozjet svoji vlastní televizi Trump.tv, jak plánoval už v roce 2016 v rámci v Americe úspěšné strategie proměnit slávu v peníze.

Trumpismus nejspíš přežije Trumpa, ale nevyhraje další volby. Za prvé by se jednalo o kult osobnosti bez osobnosti a za druhé bílý nacionalismus v USA už naráží na demografickou realitu země. Podle Kupera bude Republikánská strana nabízet jen zastaralou politiku škrtání daní pro bohaté a deregulací pro fosilní průmysl v úpadku. Hlavním dědictvím Trumpova vládnutí však budou krajně pravicové milice, které Trump podpořil. K tomu, aby se země stala neovladatelnou, bude stačit pár takových skupin.

Budoucnost je pro nativisty světlejší mimo USA. Trumpova prezidentská kampaň roku 2016 pro ně bude modelem ke studiu a jeho čtyři roky v Bílém domě zase příklad toho, jak u moci nedosáhnout konsolidace. Zatímco totiž Trump sledoval televizi, tweetoval a hrál golf, profesionální autokrat Viktor Orbán v Maďarsku získal pod kontrolu média, soudy, státní správu a velký byznys. Trump jenom jmenoval nějaké soudce. V USA je „ujíst“ ze státu složitější, než tomu je v Maďarsku, ale Trump se o to sotva pokusil. Kuper uvádí, že covidová smrtnost je v USA 4x vyšší než v Maďarsku. Jednoduchý nativismus a základní kompetence spolu se „zajetím státu“ (state capture) budou i nadále skvělým politickým receptem, končí článek.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.