Firma Huawei se odvolala proti rozhodnutí Švédska

Švédský regulátor v říjnu zakázal zařízení firem Huawei a ZTE pro místní 5G síť. Čínská firma chce prověřit zákonnost rozhodnutí.

Čínská telekomunikační společnost Huawei se odvolala proti rozhodnutí Švédska vyloučit čínského výrobce telekomunikačních zařízení ze švédské sítě 5G, uvedl v pátek švédský telekomunikační regulační úřad PTS.

Odvolání má jít ke správnímu soudu ve Stockholmu, který se bude případem zabývat, sdělil mluvčí PTS.

Jak jsme informovali, Švédsko v říjnu zakázalo vybavení firem Huawei a ZTE pro svoji síť 5G. Připojilo se tak k dalším evropským státům, které omezily úlohu čínských dodavatelů z bezpečnostních důvodů.

„Myslíme si, že přijaté rozhodnutí není dobré ani pro zákazníky, ani pro Švédsko obecně,“ řekl agentuře Reuters Kenneth Frederiksen, výkonný viceprezident společnosti Huawei pro středovýchodní Evropu a severský region. Frederiksen dále řekl, že firma chce, aby se švédský soud zabýval způsobem, jakým bylo rozhodnutí o zákazu provedeno a zda bylo v souladu se zákony.

Společnost PTS umožnila společnostem, které se do 1. ledna 2025 účastnily aukcí spektra 5G, vyjmout zařízení čínských technologických firem Huawei a ZTE ze stávající infrastruktury a základních funkcí. Podle očekávaní se aukce budou konat příští týden a těžit z nich budou severští rivalové Huawei, firmy Nokia a Ericsson.

Evropské vlády zpřísňují kontroly nad čínskými firmami, které budují sítě 5G na základě diplomatického tlaku USA. Americká vláda tvrdí, že zařízení Huawei by Peking mohl využívat ke špionáži. Společnost Huawei opakovaně popřela, že by představovala riziko pro národní bezpečnost.

Psali jsme:

Firma Huawei se postavila proti zákazům své technologie v Polsku a Rumunsku

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.