Italský premiér odstoupí, ale chce vládnout dál

Aktuálně: Vládní krize v Itálii pokračuje, dnes podá premiér Guiseppe Conte demisi.

Ohlášená rezignace je začátkem hledání nové většiny v parlamentu bez nových voleb. Po jednání vlády v dopoledních hodinách hodlá předseda vlády Giuseppe Conte podat rezignaci do rukou prezidenta Sergia Mattarelly, uvedla Tagesschau.

Nestraník Conte zjevně doufá, že mu Mattarella dá nový vládní mandát, tj.  možnost v příštích několika dnech vytvořit koalici s širší většinou v parlamentu. Předchozí vládní partneři již dali jasně najevo, že se v nové koalici chtějí držet Conteho.

Odpovídající závazky vůči současnému předsedovi vlády pocházely jak od populistického Hnutí 5 hvězd, tak od sociálních demokratů, dvou nejdůležitějších stran současné koalice. Opoziční vůdce Matteo Salvini z pravicové Legy naopak volá po nových volbách. Navzdory pandemii je to podle Salviniho nejlepší řešení, jak zajistit Itálii stabilní vládu.

Psali jsme:

 

Ilustrační obrázek: Autor – Presidenza della Repubblica, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69400684

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.