Klimatická neutralita a CO2 kolonialismus

Náš způsob života na globálním severu je na úkor globálního jihu, míní autorka a aktivistka Magdalena Heuwieserová.

Kobalt a lithium jsou základní suroviny pro výrobu baterií do elektrických vozidel. V Kongu a Jižní Americe se těží za pochybných podmínek. Tento koncept v zásadě reprodukuje staré koloniální struktury, kritizují ekologové.

Magdalena Heuwieserová je autorka a klimatická aktivistka. Ve své práci se primárně kriticky zabývá projekty, díky nimž jsou produkty na globálním severu údajně klimaticky neutrální. Umožňují například leteckým společnostem nabízet klimaticky neutrální lety vysazováním stromů jinde, kde absorbují CO2. Podle Heuwieserové jde o ukázkový příklad koloniálních struktur, které formují naši ekonomiku i více než 100 let po skončení koloniální éry: „Proč je to koloniální nebo imperiální? Protože náš způsob života na globálním severu je na úkor globálního jihu. A mnoho našich projektů na ochranu přírody slouží k udržení tohoto imperiálního způsobu života a je na úkor ostatních.“

Kolonialismus CO2  a klimatická spravedlnost

Termín a jeho význam je na globálním jihu už dlouho znám. „Pokud se kobalt v Kongu a lithium v ​​Jižní Americe pro elektromobily musí vyrábět za vykořisťovatelských podmínek, abychom zde mohli pokračovat v jízdě (místo přechodu na veřejnou dopravu), pak je to forma zeleného kolonialismu. Pak je náš současný i budoucí způsob života založen na skutečnosti, že se za nás ostatní musí trápit, že je pro nás vykořisťováno životní prostředí, a to pak není dlouhodobě udržitelné, míní Heuwieserová.

„Klimatická spravedlnost by na oplátku znamenala, že i ti na globálním jihu, kteří jen těžko přispěli ke klimatické krizi, by se mohli účastnit rozhodování. Skutečnost je taková, že jejich země jsou využívány pro jakékoli projekty v oblasti klimatu, které si zde připisujeme k dobru, jen abychom mohli pokračovat jako dříve.“

Publikace: System Change, Not Climate Change

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.