A takhle si tu žijeme (2)

Česká společnost v zrcadle veřejných citátů aneb A to je ten pokrok, pokrok, už jsme zase o krok, o krok dál…

„Situace je nesmírně vážná. Jsme na začátku čtvrté vlny, počet nakažených již přesáhl všechny vrcholy pandemie, které v Česku byly. Máme největší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel na celém světě.“

Vít Rakušan, předseda STAN, 23 .února 2021 (zde)

„Vláda úplně neví, co má dělat, jak to má dělat. Je to špatná zpráva ve chvíli, kdy čísla ukazují, že čelíme mimořádně vážnému problému. My se ale budeme snažit pomoci vládě, abychom situaci zvládli,“ sdělil po schůzce s premiérem šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Jako druhý bod žádá koalice zrušení sporných a neférových opatření, tedy postupné navrácení dětí do škol se zajištěním testování, pro učitele žádá respirátory FFP2 a přednostní očkování. Otevřít chtějí také maloobchody a služby s podmínkou FFP2 pro obsluhu a ukončit zákaz nočního vycházení.

Návrhy ODS a předsedy Petra Fialy, 14. února 2021 (zde)

„Před 3 týdny ministr Vojtěch slavnostně představil „semafor“, podle něhož prý stát bude zavádět nová opatření. Dnes, když je skoro v celé republice semafor bílý, zavádějí se roušky zase plošně, včetně restaurací a kadeřnictví. Nedává Vám to smysl? Nevadí. To nikomu,“ kritizuje nový vývoj Fiala.

Předseda ODS Petr Fiala, 19. srpna 2020 (zde)

Současná situace není ničí vina, a je nutno ji vnímat stejně jako jiné přírodní katastrofy či pandemie v historii lidstva.

Není to nikoho vina, ani opozice, ani koalice, ani lékařů, ani pana ministra…

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, 23. února 2021 (zde)

„Vážený pane Tyl, nedostal jsem Remesdivir byl jsem na ECMO a hlavní komplikací mojí hospitalizace byla plicní embolie. Jinak mám na části plic zastření. O tom, že media ohledně COVID hledají senzaci si stále trvám. Jinak Vás chci upozornit, že od počátku říkám, že se mají dodržovt opatření – roušky, rozstupy a hygiena což považuji za klíčové. Jinak, že si lidé postupně promoří tím že se setkávají s lidmi, kteří mohou být přeznkoví platí – toje přírod a tu moc nepřemůžeme ván´jí s ostaními lidmi je“ (text ponechán v originále – pozn.red.)

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, 23. února 2021 (zde)

Připravila: Ilona Švihlíková

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.