Hrozí další spor mezi Saúdy a Ruskem ve skupině OPEC+?

Saúdská Arábie a Rusko se před březnovým jednáním skupiny OPEC+ neshodují na dalším postupu.

Saúdská Arábie a Rusko, dva hlavní členové skupiny OPEC+, mají být údajně opět ve sporu o objem těžby. Další klíčová schůzka kartelu se přitom má konat již příští týden.

Saúdská Arábie by pravděpodobně na nadcházejícím jednání 3. a 4. března dala přednost udržení produkce ropy na současné úrovni. Rusko však spíš bude požadovat uvolnění omezené těžby. Vicepremiér Alexandr Novak v únoru prohlásil, že světový trh s ropou je vyvážený a současná cena tomuto stavu odpovídá.

Zdá se tak, že Rusko a Saúdská Arábie směřují na klíčové březnové jednání skupiny OPEC+ s odlišnými názory na těžbu ropy a její regulaci. Saúdská Arábie dává najevo, že velmi nejistá situace na trhu s ropou volá po opatrnosti. Země svým dodatečným snížením těžby o jeden milion barelů denně v únoru a březnu pomohla stabilizovat trh s ropou v prvním čtvrtletí letošního roku. Poptávka po ropě je relativně slabší, především mimo Asii.

Analytici se domnívají, že právě cena ropy kolem 60 dolarů za jeden barel povede ostatní členy OPECu a zejména Rusko k požadavku snížit od dubna omezení těžby.

Před rokem se Rusko a Saúdská Arábie neshodly na řešení hroutící se světové poptávky po ropě a na měsíc přerušily spolupráci v rámci skupiny OPEC+.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.