Bidenovi ministři jsou na turné po Asii. Tématem je Čína

Ministři zahraničí a obrany USA po summitu „čtyřspolku“ jednají v Japonsku, Jižní Koreji a Indii.

USA a Japonsko v úterý společně kritizovaly Čínu a její politiku v Asii. Ministři zahraničí a obrany obou zemí obvinili na jednání v Tokiu Čínu z „donucování a agrese“ v asijském regionu, informuje Asociated Press.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken a ministr obrany USA Lloyd Austin jednali nejprve s japonskými kolegy, následně mají zamířit také do Jižní Koreje. Po čtyřech letech občasných konfrontací za vlády Donalda Trumpa má být turné pro americké spojence ujištěním o společných zájmech.

Politici se na tokijském jednání shodli, že demokracie a lidská práva v regionu čelí výzvě. USA i spojenci se budou snažit o „svobodné a otevřené“ Indo-Tichomoří. Blinken ujistil, že USA chtějí spolupracovat se spojenci i všemi, kdo čelí výzvám Číny a jejího spojence Severní Koreje.

Ve společném prohlášení amerického a japonského ministra zahraničí a obrany je vyjádřeno znepokojení nad stavem lidských práv v Číně (Sin-ťiang) a protiprávními kroky v oblasti Jihočínského moře a v Tchajwanském zálivu.

Obě strany též jednaly o otázkách spolupráce v oblasti zvládání pandemie a klimatické změny. Blinkenova a Austinova návštěva byla vůbec první vládní cestou administrativy nového prezidenta Joe Bidena, čemuž v Japonsku přikládají velký význam.

Na cestě z Tokia se Blinken a Austin zastaví v Jižní Koreji, která je dalším spojencem USA v regionu. Tématem jednání bude hlavně Severní Korea. Následně by měl Blinken jednat s čínskými představiteli na Aljašce a Austin zamíří do Indie na jednání s indickými představiteli.

Minulý pátek se virtuálně sešel summit „čtyřspolku“ (Quad) o Indo-Tichomoří, kam vedle USA a Japonska patří také Indie a Austrálie. Jde o další signál za strany USA týkající se jejich angažmá v regionu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.