Saúdská Arábie navrhuje plán na příměří v Jemenu

Rebelové ale návrh nepovažují za nic nového a požadují napřed ukončení blokády země.

Saúdská Arábie navrhla vzbouřeneckým Hútíům v Jemenu plán na příměří, které by měla zastřešit Organizace spojených národů, oznámil saúdský ministr zahraničí princ Fajsal bin Farhán Al Saúd. Ministr v pondělí řekl, že příměří navržené Hútiům je míněno pro celý konflikt a umožnilo by otevření letiště v rebely kontrolovaném hlavním městě Sana‘a. Vedle toho saúdský ministr ale zdůraznil, že tah je nyní na rebelech, jeho země bude i nadále „bránit“ své hranice, občany a infrastrukturu a na případnou hútíjskou „agresi“ podle nutnosti zareaguje.

Saúdský návrh na příměří by umožnil obnovení dovozu potravin a paliv do Jemenu přes jemenský přístav Al-Hudayda. Vedl by také k obnovení politického jednání mezi oficiální vládou, která má podporu Saúdské Arábie, a rebely, kteří mají mít podporu Íránu.

Je ovšem otázka, zda bude příměří dosaženo. V minulém ruce jednostranně vyhlášené příměří ze strany Saúdské Arábie zkolabovalo. Hútíové na současnou nabídku reagovali prohlášením, že se jednak „nejedná o nic nového“, jednak nabídka není dostačující, protože nepočítá s kompletním zrušením blokády Jemenu. Právě to Hútíové považují za nejdůležitější podmínku příměří. Podle mluvčího hútíjských rebelů Mohammeda Abdulsalama je nepřijatelné, aby se otevírání letišť a přístavů používalo jako nástroj nátlaku. Jejich otevření je humanitární právo, řekl.

Konflikt v Jemenu začal v roce 2014 a eskaloval v roce 2015, kdy do něj vstoupila koalice Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, která měla podporu USA. Konflikt doprovází obrovská humanitární krize.

Více k tématu se dočtete zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.