Jednání o denuklearizaci Korejského poloostrova znovu na stole

Oživení diplomacie ve vztazích s Pchjongjangem má být tématem summitu mezi Jižní Koreou a Washingtonem.

Jihokorejský prezident Mun Če-in chce na nadcházejícím summitu s americkým prezidentem Joe Bidenem oživit problematiku diplomacie vůči sousední Severní Koreji. USA podle jihokorejského prezidenta sázejí při řešení severokorejské jaderné krize na diplomacii. Informovala agentura Associated Press.

Bílý dům dokončil revizi severokorejské politiky s tím, že USA se budou ve vztahu k severokorejským nukleárním ambicím snažit o cosi mezi Trumpovou „velkou dohodou“ a Obamovou „strategickou trpělivostí“. Mun Če-in na pondělní tiskové konferenci řekl, že vítá směr, jakým se chce Bidenova administrativa vydat. Nová severokorejská politika USA byla finalizována po konzultacích s Jižní Koreou, řekl dále jihokorejský prezident. Podle něj je cílem americké politiky „kompletní denuklearizace Korejského poloostrova prostřednictvím diplomacie s flexibilním, postupným a proveditelným přístupem“.

Bílý dům zatím nerozkryl své konkrétní plány ohledně Severní Koreje. Úředníci Bílého domu ale signalizovali, že se snaží připravit půdu pro postupný vývoj, během kterého by se denuklearizační kroky ze strany Severní Koreje setkaly s odpovídajícími kroky USA, včetně zmírnění sankcí. USA ale nepůjdou cestou Trumpova tlaku na okamžitou komplexní dohodu prostřednictvím summitu lídrů.

Jihokorejský prezident Mun Če-in řekl, že cílem jeho prvního summitu s Bidenem 21. května ve Washingtonu bude snaha posílit bilaterální vojenskou alianci, posílit koordinaci politiky vůči Severní Koreji a najít způsoby, jak obnovit pozastavené rozhovory mezi Washingtonem a Pchjongjangem i Soulem a Pchjongjangem. Mun, jehož pětileté funkční období skončí příští rok v květnu, dále sdělil, že se během posledního roku ve funkci zaměří na nastolení trvalého míru na Korejském poloostrově.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.