Dostanou se v Afghánistánu k moci opět islámští fundamentalisté?

Tálibán už kontroluje téměř polovinu země a afghánská armáda má jen malou šanci zastavit jeho postup bez podpory americké armády.

Reportáž stanice ARTE ukazuje, že v oblastech ovládaných Tálibánem (zejména na venkově), funguje toto hnutí jako jakási paralelní vláda a určuje každodenní život lidí do nejmenších detailů: od prodeje potravin až po četnost modliteb, pravidelně vydává nové zákony a zákazy věrné právu šaría – svému výkladu toho, co Korán údajně předepisuje jako bohabojný život. Vykonávají spravedlnost drakonickými tresty, ženy musí nosit burku i mimo domov a ve školách se děti učí podle islamistických zásad. Reportérky mohly natáčet v jedné z tálibánských vesnic a mluvit s lidmi. Pravděpodobně proto, že Tálibán chce světu ukázat, že není tak špatný, jaká je jeho pověst…

Tálibán jako fašistické hnutí

Davúd Moradian (zakladatel Afghánského institutu pro strategická studia (AISS) míní, že Tálibán je „totalitní fašistické hnutí. Věří, že jsou skutečnými zástupci Boha na zemi.“ Podle něj je nemyslitelné, že by tato militantní skupina někdy uznala současnou afghánskou ústavu.

Zda se radikální islamisté v průběhu desetiletí změnili, je obtížné posoudit. Stále se vyhýbají konkrétním prohlášením o svých současných politických představách, pouze se označují za „Islámský emirát Afghánistánu“ a považují se za legitimní vůdce země. Suhail Shaheen, jeden z mluvčích Tálibánu, v loňském rozhovoru pro jihoasijské studio ARD řekl: „Myslím, že ženy u nás získají všechna legitimní práva. Chtějí bezpečnost a právo na vzdělání a práci. Toho se jim u nás dostane, ale vše v rámci islámu.“

K tomu, jak přesně by to mohlo a mělo vypadat, se Tálibán stále nechce zavázat. „Prostě nevíme, co mají za lubem, a nemůžeme věřit jejich propagandě,“ říká odborník na jižní Asii Michael Kugelman. Nikdo v Afghánistánu nezapomněl na minulý režim Tálibánu. „Drakonický systém bez lidských a ženských práv,“ říká Kugelman.

Reportáž je ke zhlédnutí na webu ARTE TV do 31. května 2024. Dostupné jazykové verze: němčina, francouzština.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.