Nárůst globálních teplot vzbuzuje obavy o potravinovou bezpečnost

Změna klimatu může podle vědců způsobit, že rostlinné patogeny by mohly plodiny infikovat ve větší míře.

Celosvětová potravinová bezpečnost je silně závislá na produkci plodin. Ke ztrátám na produkci způsobeným změnou klimatu může docházet přímo nebo nepřímo, mimo jiné prostřednictvím rozšíření a dopadů rostlinných patogenů.

Výzkumníci z Exeterské univerzity v Anglii zkoumali modely produkce čtyř hlavních komoditních plodin (kukuřice, pšenice, sóji a rýže) a osmi plodin mírného a tropického pásma, aby předpověděli, jak budou tyto plodiny reagovat na budoucí klimatické scénáře.

Vědci uvedli, že s globálním oteplováním dochází k častému výskytu škůdců a patogeny mohou snadněji napadat plodiny. Podle studie je teplota „hlavním určujícím faktorem“ rizika onemocnění.

Vyšší teploty také představují možnost významných změn v druhovém složení společenstev patogenů v některých regionech, jako jsou Spojené státy, Evropa a Čína.

„Rostlinné patogeny již nyní způsobují celosvětově ničivé ztráty na produkci,“ uvedl profesor Daniel Bebber z katedry biologických věd a Institutu globálních systémů v Exeteru.

Rychlé globální šíření v důsledku mezinárodního obchodu a dopravy znamená, že patogeny se pravděpodobně dostanou do všech oblastí, kde jsou pro ně vhodné podmínky. Máme před sebou jen několik desetiletí a šlechtění plodin může trvat dlouho, takže musíme myslet na odolnost vůči patogenům, které sem ještě nedorazily.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.