ČNB: úrokové sazby zatím beze změn

ČNB. Bankovní rada ČNB nechala úrokové sazby na stávající úrovni. Diskontní sazba tedy zůstává na tzv. technické nule (0,05 %).

Prvním krokem k „normalizaci“ měnových podmínek je podle ČNB ukončení kurzového závazku minulý měsíc. ČNB si nechává právo intervenovat, i když v současné době kurz „hledá“ svou rovnovážnou úroveň.

Inflace se má podle ČNB blížit svému cíli ve výši 2 %. Stabilita by se měla týkat jak kurzu eura vůči dolaru, tak i cen ropy.

ČNB počítá ve své prognóze s pozitivním ekonomickým vývojem v eurozóně. Zásadní roli i pro naši ČNB také hraje politika ECB, která stále provozuje uvolněnou monetární politiku.

Růst české ekonomiky by se letos měl dostat ke třem procentům, s podobným číslem se počítá i příští rok. Motory růstu by měla být silná spotřeba domácností a také oživování investic. Pozitivním vlivem by měla být i zahraniční poptávka. Spolu s těmito faktory bude nadále panovat napětí na trhu práce, které se odrazí v rychlejší mzdové dynamice.

ČNB počítá s posilováním kurzu koruny jak z důvodů ekonomického vývoje, tak i kladného úrokového diferenciálu vůči eurozóně (kde je tzv. depozitní facilita záporná). Je zde ovšem faktor tzv. překoupenosti trhu, na který ČNB také upozorňuje. S tím souvisí i možnost, že kurz může v krátkém období kolísat oběma směry. ČNB si ovšem při návratu do režimu řízeného floatingu vyhrazuje právo v případě velkých výkyvů zasáhnout.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.