Jaderné „hotovo“ pana ministra Havlíčka

Jaromír Janda míní, že vítězem tendru by měli být především české firmy, zaměstnanci a technici energetického průmyslu. Právě přijatý zákon právě takovou možnost významně omezuje.

Minulý týden schválila poslanecká sněmovna na základě červnových dohod mezi opozicí a vládou zákon, podle kterého nebudou moci k výstavbě nového bloku naší jaderné elektrárny Dukovany být připuštěny společnosti z Ruska a Číny. Podle návrhů, které předložil Senát, by nejen pro stavbu, ale ani pro údržbu nového bloku nesměly být použity technologie závislé na nepovolených dodavatelích z těchto zemí v jakékoli míře.

V návaznosti na schválení zákona vyjádřil radost i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se slovy „Hotovo. Poslední vládní úkol, který umožňuje postavit nový jaderný blok je splněn. Zákon o přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice z dílny Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) byl definitivně přijat Sněmovnou. Velmi náročné diskuse skončily, děkuji všem, kteří se na klíčovém zákonu podíleli,“ napsal.

Česká republika bezpochyby nové jaderné zdroje potřebuje, jak ostatně vyplývá z již několik let schválené aktualizované Státní energetické koncepce. Podpora vlády je pro výstavbu bezpochyby důležitá, i když plnění oné schválené Státní energetické koncepce doposud bohužel vázlo a tak po cca 15 letech příprav se Česká republika dostala z pozice přední země v renesanci jaderné energetiky, která skýtala řadu příležitostí pro náš průmysl, někam dozadu za Maďarsko nebo Turecko a příležitosti s každým dalším prodlužováním přípravy výstavby nových bloků se dále snižují.

Právě schválený zákon sice vyjasňuje, kdo může a kdo nemůže být dodavatelem pro naše nové jaderné bloky, ale je otázkou jak dobrý nápad je vyřazení právě těch zemí, které mají s výstavbou jaderných elektráren nejvíce zkušeností. Ruská společnost Rosatom aktuálně staví nejvíce bloků III+ generace v řadě zemí a čínské společnosti na základě spolupráce se všemi světovými dodavateli a počtem v Číně stavěných bloků získali mnoho zkušeností nezbytných pro výstavbu nových jaderných elektráren. Na druhou stranu v případě těch společností, které ve hře zůstaly, můžeme u Francouzských společností pozorovat trápení při výstavbě ve Finsku, nebo v případě společnosti Westinghouse redukci výstavby bloků v USA z původních dvou projektů po dvou blocích na projekt jeden a rovněž s řadou problémů. Nakonec zůstal ve hře ještě dodavatel z Jižní Koreje, který nabízí blok, který zatím nikde a ani doma nepostavil a tedy nemá potřebné reference. Krátce a jednoduše ty nejlepší jsme předem vyřadili a je „hotovo“.

Přitom spolupráce v energetice jiných zemí s Ruskem jako např. Německa, Maďarska, Turecka a dalších se rozvíjí a tyto země spolupráci s Ruskem jako problematickou nevnímají a pragmatické vzájemně výhodné obchodní vazby rozvíjí. Stejně by se měla postavit k výstavbě nových jaderných bloků Česká republika. Hledat optimální spolupráci s nejlepšími dodavateli ze všech zemí kde mají nejvíce projektů a zkušeností z výstavby a provozu, současně samozřejmě zabezpečit výstavbu a budoucí provoz s důrazem na maximální bezpečnost a k tomu využít nejlepších technologií všech možných dodavatelů z celého světa a samozřejmě po celou dobu od přípravy projektu, jeho výstavby až k budoucímu provozu mít plnou kontrolu nad celým projektem s maximálním zapojením domácích firem z oblasti energetiky a energetického průmyslu. Tradici a zkušenosti z výstavby celé řady bloků doma i ve světě stále máme a spolupráce více směry by nám otvírala možnosti na dalších trzích ve významném oboru s vysokou přidanou hodnotou a umožnila by nám také více diverzifikovat náš zahraniční obchod.

Bohužel se schváleným zákonem, kdy jsme si zapověděli spolupráci právě s dodavatelem a technologií nám známou se kterou máme praktické zkušenosti po řadu let spolehlivého provozu si jen těžko můžeme gratulovat, že výstavba nových bloků u nás bude realizována pro naše firmy skutečně tou nejlepší možnou cestou. Vítězem připravovaného tendru by měli být především naše firmy, zaměstnanci a technici z našeho energetického průmyslu, tyto možnosti ovšem právě přijatý zákon významně omezuje. Jde o promarněnou příležitost a je, zdá se, „hotovo“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.