Polsko znovu posiluje ochranu hranic s Běloruskem

Od začátku října došlo v k 9600 pokusům o překročení polských hranic a od začátku roku se jednalo o 18300 takových pokusů.

Polsko zdvojnásobilo počet vojenských jednotek na hranicích s Běloruskem jako reakci na narůstající migrační problém. Německo Polsku nabídlo, že mu pomůže při strážních operacích na hranicích, informuje web DW.

Podle polského ministra obrany Mariusze Blaszczaka je na polsko-běloruských hranicích nyní nasazeno 6 tisíc vojáků. Polsko nyní čelí na zdejších hranicích velkému tlaku migrantů. Jen v pondělí se jeho hranice pokusilo překročit 612 lidí, 11 bylo zatčeno a celkem 10 z nich pocházelo z Iráku. Polské úřady varovaly, že pokusy o překročení hranice jsou porušením zákona a jsou trestné. Od začátku října došlo k 9600 pokusům o překročení hranic a od začátku roku se jednalo o 18300 pokusů. Velký díl těch, kteří se snaží do Polska dostat, pochází z Blízkého východu.

Polsko obvinilo Bělorusko a Rusko z toho, že se snaží podporou migrace, jako jedním z nástrojů „hybridní války“, vyvolat nestabilitu v rámci EU. EU obvinila Minsk z toho, že vědomě organizuje přechody hranic jako pomstu za sankce proti běloruskému režimu za jeho potlačení opozice.

Problémy s migrací mají také Lotyšsko a Litva, dva další sousedé Běloruska. Lotyško prodloužilo pohotovostní režim na hranicích s Běloruskem a Litva požaduje, aby EU vyhlásila sankce proti běloruské letecké státní společnosti. Německo poskytuje v souvislosti se zvládáním migrační krize pomoc sousednímu Polsku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.