Španělská levice odmítla vojenskou misi své země v Černém moři

Podemos a dalších osm levicových stran odmítlo eskalaci kolem Ukrajiny i členství Španělska v NATO.

Levicová strana Unidas Podemos a osm dalších španělských levicových stran podepsaly společný manifest, v němž artikulovaly „totální odmítnutí“ španělské vojenské mise v Černém moři a Bulharsku na podporu NATO pokud napětí na Ukrajině nadále poroste. Všech devět stran také naléhalo na premiéra Pedra Sáncheze (PSOE), aby ukončil členství Španělska v NATO.

Strany levicového spektra španělské politiky minulý pátek požádaly vládu, aby se země neúčastnila odstrašovací mise NATO v Černém moři. V „manifestu za mír a zamezení nové válce v Evropě: zmírnění eskalace a dialog, žádní vojáci ani zbraně na Ukrajinu“ daly průchod znepokojení nad vojenskou eskalací na Ukrajině. Konflikt „lze vyřešit pouze dialogem, deeskalací a přesvědčením, že mír je jediná cesta“, píše se v textu manifestu.

V sobotu (22. ledna) zpochybnil potřebu zapojení Evropy do hypotetického konfliktu v černomořském regionu i bývalý předseda Podemos Pablo Iglesias a varoval před konfrontací s Ruskem. Podle Iglesia nemá EU nejmenší zájem o vojenskou konfrontaci na půdě Evropy a španělští občané dobře chápou, že NATO je „vojenskou aliancí na ochranu zájmů Spojených států“.

V rámci mise NATO vyslalo Španělsko v sobotu fregatu Blas de Lezo do Černého moře. Španělsko má také v plánu posílit misi NATO v Bulharsku čtyřmi nebo šesti stíhačkami Eurofighter.

Premiér Pedro Sánchez v sobotu na svém Twitteru uvedl: „Nastal čas pro diplomacii. Jsme odhodláni k jednotě, détente, solidaritě a dialogu k řešení krize s Ruskem.“

Vyjádření Podemos k bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny zde (ve španělštině).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.