Ve Slovinsku stáhli návrh na referendum o snížení daní

Levicová opozice navrhovala referendum o návrzích vlády, které v důsledcích ohrožují veřejné finance a jen mírně zvýší příjmy.

Slovinská strana Levice minulý týden formálně stáhla svůj návrh preventivního referenda o změnách zákona o dani z příjmu. Důvodem byla skutečnost, že současné vládní strany  naznačily, že by se referendum mohlo konat ve stejný den jako všeobecné volby, což z něj činí hlavní téma volební kampaně. Levice je spolu s dalšími několika uskupeními v současnosti ve Slovinsku v opozici. Menšinová středopravá vládní koalice je tvořena celkem třemi politickými stranami: Moderní stranou středu, Novým Slovinskem a Demokratickou stranou důchodců.

Vládní koalice zároveň obvinila levicovou opozici z toho, že je proti tomu, aby lidé dostali vyšší platy. Tvrdí, že změny v dani z příjmu povedou k vyšším mzdám při vyšší daňové úlevě, nižší dani z kapitálových zisků a snížené horní sazbě daně.

Předseda strany Levice Luka Meseć na to reagoval s tím, že jeho strana i nadále sdílí názor, že tato nová daňová legislativa je špatná pro veřejné finance. Podle Meseće strana nechce, aby vláda vedla svoji volební kampaň prostřednictvím slibů o vyšších mzdách na úkor zdevastovaného rozpočtu.

Levice dlouhodobě poukazovala na to, že důsledkem tohoto snižování daní budou jen mírně  vyšší mzdy, zatímco peníze budou chybět ve zdravotnictví a v dalších veřejných službách.

Slovinský parlament měl o změnách daňového mixu hlasovat v prosinci. Vládní straně SDS ale nakonec chyběly hlasy potřebné k jeho schválení. Nyní koaliční strany tvrdí, že Levice stažením návrhu na referendum přiznala, že udělala chybu. Parlamentní volby se ve Slovinsku budou konat v dubnu 2022.

Ve Slovinsku se v posledních letech konalo několik úspěšných legislativních kampaní zdola a referendum o pitné vodě. Informace o nich naleznete v této anglické publikaci ZDE.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.