Řecko a Turecko jednaly o zlepšení komunikace a vztahů

Mitsotakis a Erdogan se v Istanbulu shodli na nutnosti nastolit pozitivnější agendu ve vzájemných vztazích.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan jednali o dvoustranných a mezinárodních vztazích i o ruské invazi na Ukrajinu. Jednalo se o výjimečnou schůzku mezi oběma sousedy, kteří se přou o některé ostrovy v Egejském moři, mají dlouhodobé spory v oblasti námořní a energetické a neshodnou se ani v otázkách migrace.

„Turecko a Řecko mají v evropské bezpečnostní architektuře zvláštní odpovědnost, která se změnila s ruským útokem na Ukrajinu,“ uvádí se v prohlášení. Obě země by měly zvýšit spolupráci a „zaměřit se na pozitivní agendy“, které by měly regionální přínos.

Obě země jsou nominálně spojenci v NATO, jejich vzájemné vztahy jsou však dlouhodobě napjaté. V roce 2020 například došlo k eskalaci napětí ohledně vrtných práv v oblasti východního Středomoří, kde si Řecko a Kypr nárokují vlastní ekonomickou zónu. Turecko ji odmítá, kritizuje řeckou stranu i kvůli militarizaci ostrovů v Egejském moři. Od roku 2020 zahájilo Řecko rozsáhlou modernizaci armády.

Přesto v roce 2021 obnovili lídři Řecka a Turecka informativní rozhovory, které byly na pět let přerušeny, pokroku ale nedosáhli.

Podle turecké strany byla výsledkem nedělní schůzky shoda na pokračování komunikace i přes „vzájemné neshody“ a předpoklad, že dvojstranné vztahy se zlepší.

Erdogan zdůraznil, že obě země mohou pokročit v otázkách Egejského moře, menšin, boje proti terorismu i migrace, za kterou Řecko tureckou stranu kritizuje. Turecký prezident podtrhnul, že sousedé by spolu měli mluvit pravidelně, nejen v době krize.

Řecko a Turecko spolupracují na energetických projektech, včetně nově vybudovaného plynovodu, který překlenuje jejich země a přepravuje zemní plyn z Ázerbájdžánu do západní Evropy. Jedná se o projekt, který má snížit závislost EU na ruském energetickém exportu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Prezidentská kancelář Turecko

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.