Jamajka královskou návštěvu neuvítala

Královské turné po Karibiku narazilo na Jamajce na kritiku koloniální minulosti a otroctví.

Politici, prominentní profesoři a aktivisté na Jamajce odmítli návštěvu vévody a vévodkyně z Cambridge a volají po omluvě a reparacích za roky otroctví. Princ William a jeho manželka Kate jsou nyní na královském karibském turné, v rámci kterého navštívili také Jamajku. Karibský ostrov ve stejný okamžik slaví 60. výročí nezávislosti a 70. výročí od korunovace britské panovnice Alžběty II.

V celém Karibiku se vedou debaty o hodnocení chování koloniální Británie. V otevřeném dopise zveřejněném o víkendu 100 jamajských představitelů uvedlo, že nevidí „žádný důvod k oslavě“ královniny korunovace, „protože její vedení a vedení jejích předchůdců způsobilo největší tragédii v oblasti lidských práv v dějinách lidstva“. Statisíce zotročených Afričanů pracovaly na Jamajce pod více než 300 let trvající britskou nadvládou a čelily krutým podmínkám.

Návštěva královského páru na Jamajce se koná jen několik měsíců poté, co se sousední Barbados v listopadu 2021 oficiálně stal republikou. Barbados tak přerušil poslední koloniální vazby téměř 400 let poté, co na tento karibský ostrov připluly první anglické lodě. Psali jsme zde.

Barbadoské rozhodnutí přerušit vztahy s královnou a stát se republikou by podle odborníků mohlo podnítit republikanismus v dalších karibských zemích, které mají jako hlavu státu stále britskou královnu. Týká se to  zejména Jamajky, kde dvě hlavní politické strany podporují úplné odtržení od britské monarchie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.