Financial Times: Huawei čelí dilematu kvůli vazbám na Rusko

Po anexi Krymu pomáhala společnost Huawei obnovit a modernizovat komunikační infrastrukturu na tomto území, nyní je připravena se v Putinově Rusku více angažovat, za což jí z Washingtonu hrozí další sankce.

Pokud Nokia a Ericsson skutečně zcela opustí Rusko, Moskva „bude potřebovat čínské společnosti více než kdy jindy, zejména Huawei“, uvedl Hosuk Lee-Makiyama, odborník na telekomunikace z Evropského centra pro mezinárodní politickou ekonomii.

Od začátku invaze na Ukrajinu společnost Huawei podle svých internetových stránek také přidala nová místa pro prodej a rozvoj podnikání v Moskvě.

Odborníci však tvrdí, že čínské technologické společnosti, jako je Huawei a konkurenční Xiaomi, riskují porušení sankcí, pokud budou nadále dodávat telefony a telekomunikační zařízení do Ruska. Potřebují k tomu souhlas Washingtonu, protože elektronika často obsahuje špičkové polovodiče nebo je vyrobena pomocí amerických nástrojů, a proto se na ni vztahují nové sankce vůči Moskvě.

Společnost Huawei se snaží zbavit amerického dodavatelského řetězce polovodičů od doby, kdy jí americké sankce zavedené Trumpovou administrativou omezily přístup k čipům. Sankce nejvíce poškodily podnikání společnosti Huawei v oblasti chytrých telefonů, kde se používají čipy, a způsobily, že její tržby ze spotřebitelských produktů se v loňském roce snížily o 50 %, uvedla společnost.

Ústup společností Apple a Samsung způsobil, že polovina trhu s chytrými telefony je k mání, zatímco pozastavení činnosti společností Ericsson a Nokia v Rusku zanechalo díru v dodávkách telekomunikačních zařízení pro širokopásmové připojení a infrastrukturu mobilních sítí, kterou bude třeba udržovat a případně modernizovat – proto Rusko Huawei potřebuje.

Celý článek je dostupný v angličtině zde.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.