Afrika: Více hnojiv pro zahnání hladu

Problémy s dodávkami hnojiv pro Afriku vedou k nutnosti shánět možnosti pro zúrodňování půdy, kde se dá. Afrika tak čelí permanentní hrozbě hladu a podvýživy.

Na africkém kontinentu patří zemědělství mezi klíčová odvětví představující zhruba 16 % HDP, 60 % pracovní síly, 20 % celkového vývozu zboží a je hlavním zdrojem příjmů a práce pro 90 % venkovského obyvatelstva regionu. Zkvalitňování afrického zemědělství je tedy klíčem k potravinovému zabezpečení a ukončení hladu. Při rychle rostoucím počtu obyvatel v řadě regionů je Afrika kontinentem s nejvyšší plochou neobdělávané půdy, o problémech se zavlažováním nemluvě. Jednou z možností rozvoje zemědělství a jeho produktivity je právě zvyšování povědomí o hnojení, většina drobných pěstitelů má totiž s použitím hnojiv malé nebo žádné zkušenosti. Jako důsledek války na Ukrajině se nyní navíc objevil i problém s jejich dodávkami. Podle zdroje, který se vyjádřil pro agenturu Reuters, se Africká rozvojová banka bude snažit do konce srpna získat asi 500 000 tun hnojiv pro západní Afriku.

Podle Africké rozvojové banky půjde o nouzové východisko k odvrácení potravinové krize s dotací ve výši 1, 5 miliardy dolarů na podporu produkce potravin na kontinentu. Prezident banky uvedl, že cena močoviny, jednoho z nejlevnějších hnojiv, vzrostla o 300 procent, což by mohlo vyvolat potravinovou krizi v celé Africe. Na kontinentu existuje mezera v dodávkách hnojiv o objemu dvou milionů tun. Proto nyní zástupci rozvojové banky iniciují schůzky s šéfy předních společností vyrábějících hnojiva v Africe i v zahraničí a diskutují o zajištění dostupnosti hnojiv pro Afriku. Teď v květnu a červnu je potřeba skutečně velká, první dávka hnojiva bude nutná pro výsadbu, druhá polovina pak bude zapotřebí o měsíc nebo dva později.

Na jedné z výše zmíněných schůzek bylo v polovině května  dohodnuto, že částečné východisko z nouze by mohla představovat Nigérie, která dodá 300 000 tun močoviny a Maroko s dodávkou 200 000 tun fosfátů a směsných hnojiv. Nigérie sama pak ovšem čelí nedostatku potaše. Kromě stávajícího ruského dodavatele Uralkali, jehož dodávky kvůli válce selhávaly, byla nucena sehnat i nového dodavatele z Kanady.

Jednání Africké rozvojové banky proběhlo i s dalšími výrobci hnojiv, zatím ovšem bez konkrétního výsledku. Marocká OCP a nigerijská Indorama, ani nigérijský Dangote nezveřejnily podrobnosti o svých možnostech přispět k nouzové dodávce fertilizérů. Problémem pro africké zemědělce je, že vzhledem ke krátkému času na organizaci financování a logistiky je možné, že země nebudou mít dostatek hnojiv zabezpečen včas. Jde přitom především o ty země, které to nejvíce potřebují – Ghanu, Mali a Burkinu Faso.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.