Čína dominuje trhu s antibiotiky

Odborníci již několik let varují před závislostí EU na dodávkách antibiotik ze zahraničí, zejména z Číny a Indie.

Tato závislost se neomezuje pouze na antibiotika, ale týká se – rovněž již řadu let – celé řady farmaceutických výrobků, včetně například kortizonu, upozorňuje web Statista.

Celosvětový vývoz antibiotik pochází převážně z Číny – jak ukazuje tato infografika založená na údajích Centra pro mezinárodní obchod (ITC). Na Čínu v současné době připadá 42,4 % celosvětového vývozu antibiotik podle hodnoty. S velkým odstupem následují Itálie, Indie a Švýcarsko.

Kromě toho se svět potýká s dalším, stále závažnějším problémem: stále více bakterií si vytváří rezistenci vůči běžným antibiotikům. V důsledku toho je nyní naléhavě zapotřebí léků, které jsou specificky účinné proti rezistentním bakteriím. Většina skupin antibiotik zavedených v 21. století právě toto splňuje. Výzkum těchto účinných látek je však pro průmysl často nerentabilní a riskantní; léky, které specificky působí proti rezistentním zárodkům, se totiž nepoužívají plošně, ale pouze jako takzvaná antibiotika „druhé linie“ nebo „poslední linie“ (rezervní antibiotika) – jako poslední možnost, když zavedená léčiva již nejsou účinná.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.