Místní dostupnost energie z obnovitelných zdrojů by mohla posunout těžiště německého průmyslu dále na sever

„Potřebujeme decentralizovaný energetický přechod,“ říká německá ekonomka Claudia Kemfertová.

Místní dostupnost obnovitelných zdrojů energie by mohla být pro severní spolkové země stále větším přínosem a mohla by přesunout těžiště průmyslu z jihu země, píše Nele Höflerová pro WirtschaftsWoche. Blízká výroba elektřiny pomocí větrných turbín, solárních panelů nebo bioplynových stanic se stále častěji stává rozhodujícím faktorem pro podniky, které se rozhodují o hledání nových výrobních míst v zemi, zejména pokud působí v odvětvích, kde je čistá energie pro značku klíčová, jako je elektromobilita.

Spolkové země na severu Německa se mohou v průměru pochlubit mnohem vyšší kapacitou výroby energie z obnovitelných zdrojů než země na jihu, kde se naopak zatím nachází většina velkých průmyslových podniků v zemi. Otevření nové giga továrny Tesla nedaleko Berlína v Braniborsku, investice softwarové společnosti Intel ve východním Sasku-Anhaltsku (viz náš příspěvek zde – pozn. red.) nebo švédského startupu Northvolt v pobřežní spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko jsou však známkou měnících se priorit, protože ekonomicky silné spolkové země jako Bavorsko a Bádensko-Württembersko se potýkají s urychlením zavádění zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, píše Höflerová.

Pomalé budování větrných elektráren, potenciálně nejdůležitějšího zdroje energie v Německu, vyvolává nejistotu mezi potenciálními investory v jižních spolkových zemích, uvedla ekonomka pro energetiku Claudia Kemfertová. „Sever má náskok před jihem,“ řekla Kemfertová a uvedla, že k maximalizaci výroby je zapotřebí větší koordinace při rozšiřování obnovitelných zdrojů energie mezi spolkovými zeměmi. To zahrnuje povinné umístění solárních panelů na střechy a vyhrazení alespoň 2 % rozlohy každé spolkové země pro instalace větrných elektráren. Pokud se spolkovým zemím na jihu nepodaří zvýšit vlastní kapacitu větrných elektráren, stanou se závislými na dodávkách od svých severních sousedů, což elektřinu zdraží kvůli nákladům na dopravu přes rozvodnou síť. „Potřebujeme decentralizovaný energetický přechod,“ řekla Kemfertová a dodala, že každý region by měl maximálně využít svůj vlastní regionální výrobní potenciál.

Zdroj: Benjamin Wehrmann, „Local availability of renewable power could shift Germany‘s industrial centre of gravity further north“, Clean Energy Wire (06.07.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.