Agentura Moody´s šíří dezinformace

Keller bez cenzury: Jan Keller dnes píše o tom, že snížení ratingu Česka kvůli nedostatku plynu je dezinformace. Vláda má jasný plán.

Ratingová agentura Moody’s Investors Service snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní kvůli možnému narušení dodávek ruského plynu. Agentura tak učinila z obavy, že vývoj situace by mohl vést až k přidělování plynu a k uvržení české ekonomiky do hluboké recese.

Tento verdikt přišel jen tři dny poté, co ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) v televizi prohlásil, že podle rozhodnutí Evropské rady platí, že „pokud by například Česká republika neměla dostatek plynu pro vytápění domácností nebo pro nemocnice, tak třeba Německo zastaví chod části svého průmyslu a o ten plyn, který samo potřebuje, se s námi rozdělí“.

Vidíme tedy docela názorně, kdo tady šíří dezinformace. Je to ratingová agentura, která navzdory faktům tvrdí, že Česko má „omezené možnosti náhrady dodávek ruského plynu v blízkém časovém horizontu“.

Díky ministru Síkelovi dobře víme, že je to úplně jinak. Pokud Rusko skutečně ohrozí naši zemi snížením dodávek plynu, německá vláda neprodleně rozhodne, jak velkou část svého průmyslu na jak dlouho utlumí, aby proud plynu českým domácnostem zůstal nepřerušen. Případné kompenzace stejně tak jako doprovodný vzrůst nezaměstnanosti v Německu ochotně zaplatí německý daňový poplatník.

Ministr Síkela zároveň vyzval naše domácnosti, aby plynem šetřily. Tato jeho výzva je poněkud nelogická. Ani slovo přece nepadlo o tom, že Německo nám plyn nedodá, pokud usoudí, že naše domácnosti se nechovají dostatečně šetrně. O takové formě podmíněné solidarity se alespoň náš ministr průmyslu a obchodu nikdy nezmínil.

Ubezpečení Jozefa Síkely adresované našim domácnostem je nesmírně cenné. Vyplývá z něj totiž, že nedostatkem plynu není ohrožen ani náš průmysl. Z jeho slov vyplývá, že pokud se české domácnosti ocitnou z hlediska dodávek plynu v nouzi, bude to řešit německá, a nikoliv česká vláda. Budou to Němci, kdo šlápne na brzdu a ubere plyn svým vlastním firmám. Česká ekonomika pojede nadále plným tempem a budeme se Německu svou výkonností ještě více vzdalovat.

Výroky ratingové agentury Moody´s by měly jakýsi smysl pouze v případě, že by Němci ve snaze pomoci českým domácnostem zastavili chod té části svého průmyslu, který je umístěn v České republice. Ale to, jak konkrétně si naši sousedé svoji solidaritu s námi vyřeší, už českého ministra průmyslu a obchodu přece nemusí zajímat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.