Jižní Korea a Japonsko hledají společnou řeč

Obě země vedou od roku 2019 intenzivní spory o koloniální minulost, ale spojují je bezpečnostní otázky dneška.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol a japonský premiér Fumio Kišida poprvé jednali mezi čtyřma očima a shodli se na potřebě zlepšit vztahy, které jsou poznamenány historickými spory mezi oběma zeměmi. Jednání se konalo v rámci Valného shromáždění OSN v New Yorku ve středu 21. září. Šlo o první rozhovory mezi oběma stranami od roku 2019.

Vztahy Jižní Koreje a Japonska jsou poznamenány spory, které pramení ze zkušenosti japonské kolonizace Koreje mezi lety 1910-1945. Jádrem sporu jsou dnes především jihokorejské požadavky na odškodnění ze strany Japonska, které ale Tokio odmítá s odkazem na to, že otázky poválečného a postkoloniálního odškodnění byly vyřešeny v roce 1965 v rámci normalizace vztahů mezi Jižní Koreou a Japonskem.  Obě země ale také v dnešním  kontextu spojují stejné bezpečnostní zájmy v regionu.

„Oba představitelé se shodli na potřebě zlepšit vztahy vyřešením sporných otázek, kvůli čemuž se dohodli na urychlení diplomatických rozhovorů a zároveň na pokračování vzájemných diskusí,“ uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta. Tisková tajemnice japonského ministerstva zahraničí Hikariko Ono uvedla, že oba vedoucí představitelé „sdílejí potřebu obnovit zdravé dvoustranné vztahy s vyřešením různých otázek“.

Konkrétně Japonsko i Jižní Korea dnes sdílejí obavy ohledně severokorejského jaderného programu, včetně nedávného zákona povolujícího první použití jaderných zbraní a možnosti obnovení jaderných zkoušek poprvé od roku 2017.

Oba politici se společně sešli potřetí. Poprvé jednali na summitu NATO v Madridu, podruhé pak na třístranném summitu s prezidentem USA Joe Bidenem, nicméně nyní se poprvé konalo jejich jednání mezi čtyřma očima.

Ilustrační foto: Autor – 首相官邸ホームページ, CC BY 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.