Ve kterých státech nejsou řeky?

To, co pokládáme za samozřejmé, v některých zemích neexistuje…

V době, kdy globální oteplování představuje rostoucí hrozbu pro vodní zdroje, je skutečnost, že země má rozsáhlý přírodní říční systém, důležitým faktorem její odolnosti vůči klimatickým výzvám příštího století.

Může se zdát šokující, že na světě existují země, které nemají řeky. Jak ukazuje mapa webu Statista, jedná se především o země ležící v pouštních oblastech – zejména na Arabském poloostrově – kde není dostatek srážek a vodních zdrojů pro vytvoření skutečných řek. Na těchto územích se však mohou občas tvořit potoky nebo sezónní vodní toky (tzv. vádí).

Kromě toho jsou jiné státy jednoduše příliš malé na to, aby měly stálou přírodní řeku, jako například mnoho malých ostrovů nebo městské státy Monako a Vatikán. Podle tohoto kritéria nemá 20 suverénních států žádné řeky protékající jejich územím.

Suverénní státy bez stálých přírodních řek na svém území. Zdroj: Statista.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.