Brazilská vláda chce trestní odpovědnost za špatné průzkumy veřejného mínění

Bolsonaro a jeho spojenci mají na mušce společnosti pro průzkum veřejného mínění, které podezřívají z kartelu.

Podle informací agentury Associated Press čelí brazilské společnosti pro průzkum veřejného mínění hrozbě postihu poté, co jejich průzkumy pro první kolo voleb výrazně podhodnotily podporu prezidenta Bolsonara a jeho spojenců.

Ministerstvo spravedlnosti vyzvalo federální policii a antimonopolní úřad, aby zahájily vyšetřování toho, zda průzkumné agentury nevytvořily kartel za účelem manipulace s výsledky voleb. Spojenci současného prezidenta v Kongresu prosazují v této věci vlastní iniciativy. Jedna z nich by zavedla tresty odnětí svobody pro průzkumníky, kteří přesně nepředpovídají výsledky.

Kritici jsou toho mínění, že tyto kroky nepovedou k potřebnému zlepšení průzkumů veřejného mínění, ale spíše k perzekuci.

Hlavním pretextem těchto kroků je skutečnost, že průzkumy neodhadly dobře výsledky prvního kola prezidentských voleb, které se konalo 2. října. Konkrétně průzkumy naznačovaly, že současný prezident J. Bolsonaro má v prvním kole o dost menší šance než jeho protikandidát Luiz Inácio Lula da Silva. Průzkumy tak měly podhodnotit Bolsonarovy šance, a dokonce naznačovaly, že Lula by mohl zvítězit i v prvním kole.

Oproti těmto průzkumům se Bolsonaro přiblížil favorizovanému Lulovi na rozdíl pěti bodů. 30. října se oba politici utkají ve druhém kole. Bolsonarovi pravicoví spojenci v kongresových a guvernérských volbách si také vedli lépe, než předvolební průzkumy ukazovaly. Během volební kampaně se přitom Bolsonaro a jeho spojenci průzkumům vysmívali.

Návrh na trestání průzkumů veřejného mínění přesahuje předchozí pokusy brazilského Kongresu zakázat průzkumy veřejného mínění v období bezprostředně před volbami. Takové omezení je obvyklé v dalších zemích, například v Chile, Itálii, Argentině a Španělsku nebo v Mexiku. Jeho smyslem je docílit toho,  aby průzkumy nemohly ovlivnit rozhodování voličů. Jeden takový návrh prošel v dolní komoře brazilského parlamentu loni, ale Senát se jím nezabýval.

Brazilské sdružení volebních institucí vyjádřilo  svoje „rozhořčení“ nad snahou podniknout proti nim podobné právní kroky. Asociace uvedla, že průzkumy veřejného mínění v zemi jsou „diagnózou, nikoliv prognózou“ a řídí se mezinárodními standardy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.