I čeští europoslanci se angažují ve věci Juliana Assange

Europoslanci Marcel Kolaja, Markéta Gregorová, Mikuláš Peksa a Kateřina Konečná připojili své podpisy pod otevřený dopis určený americkému prezidentovi.

Čtyři poslanci Evropského parlamentu za Pirátskou stranu (Zelení/EFA) a Stella Assangeová se 15. prosince obrátili na prezidenta USA Joea Bidena v otevřeném dopise, který podepsalo 41 zákonodárců EU, nevládních organizací, Mezinárodní federace novinářů (IFJ) a mnoho dalších, a žádají ho, aby Julianu Assangeovi udělil milost, informovalna svém webu Patrick Breyer.

Julian Assange a server WikiLeaks stojí již více než deset let v čele investigativní žurnalistiky a zveřejňují informace, které odhalují závažné případy zneužívání moci a korupce na nejvyšších místech mocenských institucí. Obvinění proti němu vyvolávají vážné obavy, do jaké míry může demokratická vláda kriminalizovat zveřejňování pravdivých informací.

Manželka Juliana Assange Stella tento týden zastoupila svého muže, nominovaného na Sacharovovu cenu 2022 za svobodu myšlení, v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Společně s ní a všemi níže podepsanými evropští Piráti uctivě vyzývají prezidenta USA Joea Bidena, aby Julianu Assangeovi udělil milost.

Patrick Breyer, poslanec Evropského parlamentu za Pirátskou stranu Německa, k tomu říká:

„Zadržení a trestní stíhání Assange je mimořádně nebezpečným precedentem pro všechny novináře, mediální subjekty a svobodu tisku. Žádný novinář by neměl být stíhán za zveřejňování ‘státních tajemství’ veřejného zájmu, protože je to jeho práce. Veřejnost má právo vědět o státních zločinech páchaných těmi, kdo jsou u moci, aby je mohla zastavit a postavit před soud. Julian Assange změnil svět, ve kterém žijeme, k lepšímu a přinesl éru, kdy už nelze zametat bezpráví pod koberec.“

Marcel Kolaja, poslanec a kvestor Evropského parlamentu za Českou pirátskou stranu:

„Julian Assange při výkonu práce investigativního novináře odhalil informace, které mají pro veřejnost značný význam. Jeho uvěznění je v přímém rozporu se základními americkými hodnotami, jako je svoboda slova a svoboda tisku. Jeho pronásledování za zveřejnění pravdy musí skončit.“

Markéta Gregorová, poslankyně Evropského parlamentu za Českou pirátskou stranu:

„Assange by neměl být vzorovým příkladem toho, jak se zachází s whistleblowery. Naopak, měli bychom ho chránit, aby se nebáli dál zveřejňovat pravdivé informace ve veřejném zájmu. Bez Juliana Assange bychom se nikdy nedozvěděli o případech, jako jsou válečné zločiny amerických vojáků proti civilistům v Iráku. Proto si myslím, že si zaslouží plnou prezidentskou milost s okamžitým propuštěním z vězení.“

Mikuláš Peksa, poslanec Evropského parlamentu a předseda Evropské pirátské strany:

„Mluvil jsem se Stellou Assangeovou o velkém významu ochrany svobody projevu a o právu hledat a sdílet pravdu. Jako poslanec Evropského parlamentu a Pirátské strany stojím za Stellou a Julianem v jejich boji za spravedlnost. Jsem zásadně proti pronásledování whistleblowerů a novinářů. Nemůžeme dovolit, aby vlády umlčovaly ty, kteří odhalují jejich nepravosti.“

***

V otevřeném dopise se kromě jiného uvádí:

Julian Assange a server WikiLeaks stojí již více než deset let v čele investigativní žurnalistiky a zveřejňují informace, které odhalují závažné případy zneužívání moci a korupce na nejvyšších místech mocenských institucí. Tím se podílel na instituci svobodného tisku, která je pro každou demokracii nezbytná.

Pan Assange získával autentické dokumenty a zdroje stejným způsobem, jako by to dělal každý jiný seriózní a nezávislý investigativní novinář. Zveřejněné dokumenty WikiLeaks vynášejí na světlo některé z nejkontroverznějších a nejvýznamnějších činů vlády Spojených států, včetně vedení válek v Iráku a Afghánistánu a zacházení s vězni na základně Guantánamo.

Obvinění proti němu vyvolávají vážné obavy ohledně toho, do jaké míry může demokratická vláda kriminalizovat zveřejňování pravdivých informací. Pokud budou tato obvinění ponechána v platnosti, budou mít nepochybně mrazivý účinek na schopnost budoucích novinářů informovat o věcech veřejného zájmu, což podkopává základní principy svobodné a otevřené společnosti.

Extrémní opatření, která jsou dnes přijímána s cílem potrestat Juliana Assange za zveřejňování pravdy, z něj nechtěně učinila ještě mocnější symbol svobody slova pro miliony lidí na celém světě.

Není pravděpodobně nic američtějšího než neohroženě říkat pravdu moci. Bohatá historie vašeho národa plná odvážných whistleblowerů, novinářů a vydavatelů je důkazem této úctyhodné tradice. Pokud bude tato kvintesence kriminalizována, naše veřejná diskuse a demokracie budou nenapravitelně poškozeny.

Jako lídr Spojených států máte v rukou obraz a postavení své země ve světě. Omilostnění pana Assange by ukázalo, že si Spojené státy cení základních práv, pravdy, odpovědnosti a ochrany těch, kteří se ozývají proti nespravedlnosti.

***

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.