Chudoba francouzských studentů je významným problémem

Navzdory faktu, že francouzská vláda poskytuje studentům větší pomoc než vlády mnoha jiných evropských zemí, žije 20 % studentů v zemi pod hranicí chudoby.

Mnozí francouzští studenti se potýkají s chudobou a rostoucími cenami potravin a stoupající účty za energie jejich problémy ještě zhoršují. Zpravodajství Euronews získalo vyjádření některých studentů, kteří se ze všech sil snaží vyjít s penězi, a také sdružení, jenž je po celé zemi podporují. Oči Baptista a Mustafy se rozzáří při pohledu na kiwi v nákupní tašce. „Kiwi je luxus,“ vysvětluje Baptiste. Tito studenti jsou dva z tisíce účastníků akce zajišťující distribuci potravin organizované v Paříži studentským sdružením Cop1. To vzniklo během pandemie COVID 19 na podporu studentů v nouzi a především ve snaze zajistit jim zásobování jídlem.

JR A’Weng, generální ředitel Cop1, uvedl, že nepředpokládal, že by jeho organizace distribuovala potraviny i po skončení pandemie COVID. S nárůstem inflace je však pro studenty stále obtížnější finančně vyjít. Jde o skutečnou chudobu mladých. Svůj příběh médiím sdělila i Elodie, která dvakrát neuspěla u zkoušek, takže přišla o studentský grant. Rozhodla se tedy začít nový život v městě Rennes na severozápadě Francie. Než ovšem našla studentské ubytování, strávila měsíc v autě. Elodie trpí kombinovaným zdravotním postižením a její léčebné výlohy jsou jen částečně hrazené ze sociálního zdravotního pojištění. Její situace ovlivňuje její studium. „Během vyučování usínám, vynechávám hodiny se sociálním asistentem a pro jídlo chodím do výdejen“, naříká francouzská studentka.

Vláda země nedávno vyčlenila 10 milionů eur na podporu sdružení, která organizují distribuci potravin pro studenty. Suma je ale nedostačující a konkrétní změny se v dohledné době neočekávají, ačkoliv konzultace mezi vládou a studentskými svazy o reformě studentského grantového systému jsou v běhu. K pokusům vlády studentům pomoci se přidává snaha organizací vzniklých na pomoc v problémové situaci. Například v Lyonu, třetím největším městě jihovýchodní Francie a jednom z nejdražších míst v zemi, spravuje federace studentských sdružení Gaelis takzvaný solidární obchod, kde si studenti mohou koupit zboží za 10 % tržní ceny. Prezidentka federace Laure Morin vysvětluje: „Nedostatek finančního zabezpečení, který mezi studenty vidíme, je pro ně obrovskou psychickou zátěží. Studenti jsou nuceni pracovat. A pokud studenti vedle studia pracují déle než 12 hodin, je tu třikrát větší pravděpodobnost, že studium vzdají.“

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.