Německý ministr financí očekává pokles inflace a vysoké ceny energií, také podporuje frakování

Německo prý potřebuje „nestrannou“ energetickou politiku, aby udrželo svůj průmysl v chodu.

Německý ministr financí Christian Lindner (FDP) očekává, že inflace v největší evropské ekonomice letos klesne na 7 % a bude klesat i v roce 2024 a později. Lindner se zároveň domnívá, že vysoké ceny energií se stanou novým normálem.

„Cílovou hodnotou zůstávají 2 %. To musí být pro Evropskou centrální banku a německou vládu nejvyšší prioritou,“ uvedl Lindner v novoročním rozhovoru pro deník Bild.

Listopadová inflace v Německu činila 11,3 %, v říjnu pak 11,6 %, uvedla k tomu agentura Reuters.

Německý ministr financí dále uvedl, že „nestrannou“ energetickou politiku potřebuje země k tomu, aby udržela svůj průmysl v chodu. Podle Lidnera by Německo mělo ve svém energetickém mixu zohlednit kromě obnovitelných zdrojů také domácí zdroje plynu a ropy i jadernou energii. V této souvislosti politik řekl, že v Německu by měl být zrušen zákaz frakování – o jeho využití při těžbě by měli rozhodovat investoři na základě rentability.

Ve Spolkové republice doposud platí zákaz těžby zemního plynu a ropy pomocí frakování. Získání povolení k těžbě je ztíženo zákony na ochranu přírody.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.