Gamble Theresy Mayové a jednání o Brexitu

Přečetli jsme: Theresa Mayová předčasnými volbami podstoupila riziko, které se může promítnout do dalšího vyjednávání o Brexitu a může negativně ovlivnit postoje evropských partnerů vůči Británii po volbách.

Theresa Mayová od dubnového oznámení předčasných voleb dokázala poněkud oslabit svojí reputaci nerozhodnosti, kterou získala, když nastoupila do úřadu, píše pro Foreign Affairs Andrew Gawthorpe z Univerzity v Leidenu. Přispěla k tomu série veřejných obrazů, včetně úniku její konverzace se soukromé večeře se šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem.

Nerozhodná Theresa se stala pomalu reinkarnací válečnické královny Boudiky, která vede Brity v boji proti okupujícím Římanům (to je Bruselu).

Všechny znaky ukazují na to, že dojde k dramatickému vítězství Konzervativců a že strana bude mít většinu (pozn. redakce: článek byl vydán 15.05. 2017 a autor předpokládal hladkou výhru toryů), kterou ještě posílí v jejím vyjednávání s Bruselem a při hledání kompromisu.

Nicméně takový výsledek není nikde garantován a britští politici by měli být opatrní ve svojí volební rétorice, tak aby nepoškodily možnosti produktivního vztahu mezi Británii a EU. Brexit byl vždycky spíše myšlenkou, která zněla dobře jako rétorika a abstrakce, než že by se jednalo o myšlenku s ohledem na detaily a realitu.

V polovině května byla jasná podpora Konzervativní strany a propad jejích rivalů Labouristické strany a UKIPu obdivuhodná. Ukazovalo se na vedení o 20 bodů (pozn. redakce: což se změnilo) a byla tu také data z posledních místních voleb, ve kterých se toryové umístili nejlépe za posledních deset let. Premiérka Mayová sama sdělila, že jejím cílem je posílit parlamentní většinu pro vyjednávání s Bruselem a dosáhnout tak také politické jednoty doma.

Britové jsou rozděleni

Jenže Britové jsou rozdělení víc než kdy jindy, píše autor. Poslední výzkumy ukazují, že velká část voličů nyní lituje brexitového rozhodnutí. Labouristé podpořili Brexit, což znamená, že jsou to ale jenom malé politické strany, které se jsou pro zachování členství v EU. Znamená to, že proevropští voliči nemají moc možností a Mayová se nesetkává s vážnými politickými hrozbami.

Nebude to ale znamenat, že pro ni bude jednoduché získat podporu pro ústupky s Bruselem. EU nemá důvod couvat jen proto, že její vyjednávací partner má silnější domácí podporu či postavení doma. Naopak. Brusel i Berlín chtějí, aby Mayová vyhrála, protože větší podpora politického bloku ve sněmovně jí umožní ústupky.

Největším ohrožením pro dohodu s EU je konzervativní pravice. Jde o ty poslance a politiky, kteří si myslí, že by bylo lepší nedosahovat žádné dohody, která by stanovila silné vztahy mezi Velkou Británii a EU. Tato tvrdá pozice stojí na falešných slibech kampaně pro Brexit, která prosazovala omezení migrace z EU, ale udržení společného obchodu. Kampaň přitom portrétovala EU jako organizaci na prahu kolapsu, což bylo špatně. Věřilo se také, že Británie bude moci uzavřít obchodní smlouvy bilaterárně, což se díky vývoji v poslední době ukazuje jako naivní a nepodložené. Na posledních setkání hlav členských zemí EU trvalo určení společné politické pozice vůči Británii 15 minut.

S dohodou s EU to nebude tak jednoduché. Volbám navzdory

V britském kontextu konzervativní pravice a bulvár reagoval obviněním Bruselu z toho, že nechce kompromis. Navádějí Mayovou k tomu, aby “zničila sabotéry”, kteří brání dohodě. Mayová s tímto postojem začala flirtovat, píše dále Gawthorpe. Zatím Macron i Merkelová směřují k posilování EU, ke stabilizaci ekonomiky eurozóny a růstu a budou mít tendenci zaujmout tvrdý postoj vůči zemi, která díky svému rozhodnutí přestala hrát roli v jejich kalkulacích pro  budoucnost.

Je tu rovněž riziko, že stále více jedovatý britský politický diskurz povede k zatvrzení evropských voličů a tím i jejich vlád k Velké Británii. Německá vláda konkrétně je pod tlakem doma, aby nenechala Británii vyváznout příliš lacině z finančního vyrovnání. Tedy tak, jak britští politici slibují, že dohoda bude provedená. Polsko, které by sice teoreticky mohlo být spojencem Brexitu, má zájem v ochraně velké polské diaspory v Británii.

Pokud Mayové gamble s bleskovými volbami vyjde, bude mít posílenou pozici vůči pravicové frakci ve straně a bude schopná dosáhnout dobré dohody s EU a jít do voleb v roce 2022 jako premiérka, která dosáhla úspěšného vystoupení z EU.

Riskuje ale také hodně, pokud se jí to nepovede a pokud se bude stále stylizovat do bojovné královny Boudiky, vždycky když Brusel odmítne jednat podle scénáře britských nacionalistů.

Texty zveřejněné v sekci Přečetli jsem nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Ilovetheeu – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58644991

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.