Robinové Hoodové ve Francii rozdali na protest bezplatnou energii

Ve víru národních stávek v energetickém sektoru našli někteří zaměstnanci ve Francii nový způsob protestu – poskytují zdarma plyn a elektřinu školám, nemocnicím a nízkopříjmovým domácnostem.

Protestní akce – operace „Robin des Bois“ pojmenované po anglickém lidovém hrdinovi Robinu Hoodovi se staly součástí širšího úsilí upozornit na sociální problémy ve Francii, především přimět vládu, aby upustila od plánů na zvýšení věku odchodu do důchodu. Podle organizátorů „jde o navrácení energie těm, kteří ji vůbec nemají, protože si to nemohou dovolit, a poskytnutí zdarma pro nemocnice a školy.“ Poskytování bezplatné energie bylo myšleno k „posílení rovnováhy sil“ ve prospěch stávkujících dělníků, řekl Philippe Martinez, generální tajemník GGT, jedné z největších konfederací odborových svazů ve Francii. Mezi zařízeními, kterým byla poskytnuta bezplatná energie, byla veřejná sportovní zařízení, školky, veřejné knihovny, některé malé podniky a domy, které byly odpojeny od elektřiny. Zmínka o Angličanovi, který je známý tím, že okrádá bohaté, aby dával chudým, byla „příhodná“, uvedl Martinez.

Tento nekonvenční protest Francouzů přichází během probíhající krize životních nákladů v Evropě. Ve Francii je očekáván nárůst cen plynu a elektřiny v roce 2023 dokonce o dalších 15 %. Přitom již v roce 2021 měla čtvrtina domácností ve Francii s placením účtů za energii problémy. Vlna stávek v zemi se vzmáhá, ozývají se dokonce hlasy o možnostech paralyzovat život v zemi. Které stávky probíhají a které jsou očekávány? Stávky energetických pracovníků v elektrárnách, rafineriích, přístavech a docích snížily dostupnost francouzské elektřiny o 2 gigawatty (GW) ve třech jaderných reaktorech (zdroj: tabulka jaderné skupiny EDF). Stávky se také odehrály téměř ve všech francouzských přístavech, mnohé z nich se úplně zastavily (tuto informaci uvedla národní federace pro přístavy a doky CGT).

Intenzivní stávky následují po obrovské národní stávce z 19. ledna proti penzijním reformám navrženým vládou prezidenta Emmanuela Macrona zahrnujícím plány na zvýšení věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let. Proč právě zaměstnanci energetiky? Změny by se jich dotkly velmi zásadně, ukončily by totiž specifické podmínky pro důchody, které mají v národních energetických společnostech EDFEngie, které umožňují některým pracovníkům odejít do důchodu dříve. Stávkující jsou velmi striktní, prohlásili, že v žádném případě neustoupí. „Smyslem dnešních protestů je ukázat, že rovnováha sil se posouvá o stupeň výše a že kdybychom chtěli, mohli bychom zemi paralyzovat,“ řekl Gwenaël Plagne, zástupce CGT v tepelné elektrárně v Cordemais v západní Francii. Další celostátní stávka za účasti učitelů, státních zaměstnanců, pracovníků v dopravě a dalších profesí je plánována na úterý 31. ledna.

Pravděpodobné je také pokračování operace „Robin des Bois“. „Pokud vláda své důchodové reformy nestáhne, budeme pokračovat a uděláme energii zdarma pro každého, kdo nemá přístup k regulovaným tarifům, ať už jde o veřejné instituce nebo podniky,“ pohrozil Frédéric Probel, generální tajemník CGT. V Paříži a na městských předměstích byla podle jeho vyjádření poskytnuta bezplatná energie pro nemocnice, kliniky, kluziště, bazény, střední školy, veřejné budovy, pouliční osvětlení a vytápění. „Alespoň to má smysl a pomáhá to veřejnosti,“ dodal. Plány na poskytování nebo přerušování dodávek elektřiny se také mohou stát cílenějšími. Generální tajemník GCT Martinez zatím popřel, že by voleným představitelům země nebo konkrétním jednotlivcům mohlo být přerušeno napájení, prý až na některé výjimky. „Navrhl bych, aby někteří miliardáři, kteří si myslí, že nepotřebujeme zvyšovat platy a že vše v této zemi jde dobře, mohli prožít zkušenosti milionů domácností, které čelí energetické nejistotě,“ řekl.

Přední politici se však jednoznačně vyslovili proti neoprávněnému bezplatnému poskytování energie. Ministr hospodářství Bruno Le Maire je ve středu označil za „ …nepřijatelné. Není na CGT, aby rozhodovalo o cenách“. „Není na CGT, aby rozhodovalo, kdo by měl platit a kolik. Rozhoduje stát, veřejný zájem, francouzský lid prostřednictvím svých volených zástupců.“ Ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannierová-Runacherová k tomu dodala, že je pravděpodobné, že daň za neoprávněné používání elektřiny nakonec budou muset zaplatit daňoví poplatníci.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.