Stává se Asie novým inkubátorem umělé inteligence?

Čína a Indie zastínily Velkou Británii a Japonsko v oblasti výzkumu umělé inteligence.

V současné době převažují ve zpravodajství o umělé inteligenci (AI – Artificial Intelligence) produkty umělé inteligence určené koncovým spotřebitelům a částečně zpeněžené, jako jsou nástroje ChatGPTDall-E, které zveřejnil start-up OpenAI, nebo projekt Stable Diffusion iniciovaný Univerzitou Ludwiga Maximiliana v Mnichově. Přesto je výzkum v oblastech, jako je strojové učení nebo zpracování přirozeného jazyka, již několik desetiletí na vzestupu, zejména v Asii. Jak ukazuje graf založený na údajích OECD.AI Policy Observatory, zejména Čína již dávno dohnala USA a země EU, upozornil portál Statista.

Zatímco v roce 2000 bylo v Čínské lidové republice předloženo pouze asi 5 000 výzkumných prací o umělé inteligenci, do roku 2010 se jejich počet zvýšil na více než 100 000. Čína se tak dostala na úroveň USA, zatímco jiné velké ekonomiky, jako je Velká Británie a Japonsko, v tomto srovnání zřetelně zaostávají. Indie by se mohla stát potenciálním novým ohniskem takových výzkumných projektů. V roce 2000 publikovali indičtí vědci v této oblasti přibližně 1 000 výzkumných prací a v posledním desetiletí bylo publikováno dalších více než 37 000 prací o umělé inteligenci. To představuje nárůst o 4 500 % za posledních dvacet let, což je více než desetinásobek tempa růstu v západních baštách výzkumu umělé inteligence.

Kromě produktů pro koncové zákazníky, které jsou mnohými tvůrčími pracovníky kritizovány kvůli nejasné situaci v oblasti autorských práv a používání chráněných děl v základních databázích, se umělá inteligence již nějakou dobu používá v mnoha průmyslových odvětvích. Mezi nejvýznamnější příklady jeho využití patří průmyslová robotika, hlasoví asistenti, autonomní řízení a lékařská řešení. V současné době však lze jen stěží stanovit spolehlivé prognózy příjmů v odvětví umělé inteligence. Například pro rok 2022 se odhady obratu se softwarem AI pohybovaly mezi 50 a 210 miliardami amerických dolarů, IDC (International Data Corporation) předpokládá celkový obrat v segmentu AI ve výši 450 miliard amerických dolarů za loňský rok.

Graf ukazuje, ve kterých zemích/regionech se ročně provádí nejvíce výzkumu v oblasti umělé inteligence. Zdroj. Statista.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.